A Cannes-ban nemrég bemutatott Zsigmond Vilmos-portréfilm a hazai mozikban is megtekinthető.2016. november 3-tól a világpremierrel egy időben a magyar mozik is műsorra tűzik az Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos pályáját feldolgozó Harmadik típusú találkozások Zsigmond Vilmossal című francia filmet.

A 2016 januárjában elhunyt, legendás operatőr művészete előtt tisztelgő filmben kollégái és pályatársai, rendezők, operatőrök és színészek mesélnek a közös alkotómunkáról, Zsigmond Vilmos pályájáról és filmjeiről. A film címe a Harmadik típusú találkozásokra utal, amelynek fényképezéséért Zsigmond Vilmos 1978-ban elnyerte az Oscar-díjat. Megszólal benne többek között a Szemtől szembent vagy a Szigorúan bizalmast fényképező Dante Spinotti, a Hetedik vagy az Evita képeiért felelős Darius Khondji, a Halál a hídon két főszereplője, John Travolta és Nancy Allen, a Maverick rendezője, Richard Donner és A mennyország kapujában játszó Isabelle Huppert. Emellett természetesen magát az operatőrt is hallhatjuk, amint filmes élményeiről mesél.

Zsigmond Vilmos-portréfilm  Zsigmond Vilmos-portréfilm  Zsigmond Vilmos-portréfilm

A rendhagyó dokumentumfilm egy különleges találkozásnak köszönhetően született meg. Miután 2013-ban Pierre Filmon francia rendező felkérte Zsigmond Vilmost, hogy ő fényképezze első játékfilmjét, a forgatás előkészítése során a két filmes annyira összebarátkozott, hogy a rendező végül úgy döntött: inkább magáról Zsigmond Vilmosról forgat filmet. Így az operatőr átkerült a kamera másik oldalára és közel két évnyi forgatást követően megszületett a Close Encounters with Vilmos Zsigmond, egy személyes hangulatú portréfilm az operatőrről, aki a természetes világítás, a fény és a színészek arcának mestereként megújította az amerikai filmkészítést. „Európai létére ő képviseli számomra azt, ami a hetvenes évek amerikai filmművészetében a legjobb volt” – dicséri kollégáját az François Truffaut Amerikai éjszakáját is fényképező Pierre-William Glenn a filmben.

Zsigmond Vilmos-portréfilm

Zsigmond Vilmos-portréfilm

Külön érdekessége a produkciónak, hogy a stáb Kalifornia, Róma és Párizs mellett több magyar helyszínen is forgatott: Zsigmond Vilmos szülővárosa, Szeged, a szegedi Belvárosi mozi és a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínház is feltűnnek egy-egy részlet erejéig. Többek között ezekben a mozikban is bemutatják a filmet, amit eredeti nyelven, magyar felirattal láthat a hazai közönség.

Az idei, 69. cannes-i filmfesztivál Cannes Classics szekciójában nagy érdeklődés mellett bemutatott produkciót Magyarországon a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon vetítették első alkalommal. A fesztiválra a film rendezője, Pierre Filmon is ellátogatott, a forgatással és Zsigmond Vilmossal kapcsolatos élményeiről mesélt a közönségnek. A rendező a premier alkalmából november 3. és 6. között ismét hazánkba látogat, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a szegedi Belvárosi Moziban és az egri Kepes Központban vesz részt beszélgetéssel kísért vetítéseken.

Zsigmond Vilmos-portréfilm

Zsigmond Vilmos-portréfilm

A filmet október 27-től premier előtt vetítik az Uránia Nemzeti Filmszínházban, majd november 3-tól az Uránia mellett a Puskin és Művész Moziban, a szegedi Belvárosi Moziban, a szolnoki Tiszapart Moziban, az egri Kepes Központban, a miskolci Művészetek Házában és a kecskeméti Otthon Moziban is bemutatják, a Pannonia Entertainment forgalmazásában.

Zsigmond Vilmos-portréfilm

Az Urániában és a szegedi Belvárosi Moziban egy három alkalmas retrospektív sorozat is várja a nézőket Zsigmond Vilmos legismertebb filmjeiből: a Sugarlandi hajtóvadászat (1974), A szarvasvadász (1978) és A folyó (1984) kerül műsorra egy-egy alkalommal.

Eredeti nyelvű trailer:

Részletek a film Facebook-oldalán olvashatók.