A dopamin a szervezetünkben termelődő egyik legfontosabb hormon. Olyan vegyület, amely nagyon leegyszerűsítve azért felelős, hogy jó legyen a közérzetünk. Az alacsony dopaminszint velejárója, hogy levertek, lehangoltak leszünk, esetenként szorongunk.

Szerencsére számos jól bevált trükk létezik a pokolba kívánt tünetek megszüntetésére. Ha azt tapasztaljuk tehát, hogy dopaminszintünk a hőmérő higanyszálával szinte egyenes arányban zuhan, próbáljuk ki az alábbi 10 igazolt módszer közül a nekünk legszimpatikusabbakat, hogy hangulatunk a borongós őszi időjárás ellenére is ismét a régi legyen.

1. Testmozgás

A fizikai tevékenységek elősegítik szervezetünkben az endorfinok, a dopamin és a szerotonin felszabadulását. A rendszeres testedzés segít oldani a stresszt, valamint leküzdeni a frusztráció és kimerültség érzését. A hangsúly azon legyen, hogy olyan sporttevékenységet válasszunk, amelyet élvezettel tudunk végezni.

10 trükk dopaminszintünk növelésére

2. Ne feledkezzünk meg szervezetünk méregtelenítéséről

A szervezetben elszaporodott baktériumok és toxinok gyengítik az immunrendszert, ez pedig gátolja a dopamin termelődését. Ezért fontos a rendszeres méregtelenítés. Nem kell mást tennünk, mint elkészítenünk a kedvenc méregtelenítő italunkat és élvezni annak jótékony hatását.

10 trükk dopaminszintünk növelésére

3. Ne essünk áldozatul a szenvedélybetegségeknek

A különböző tudatmódosító szerektől, alkoholtól, cigarettától, kávétól vagy éppen a túlzásba vitt shoppinggolástól való függés csupán átmeneti örömforrást jelent. Ezek a rossz szokások soha nem hoznak végleges megoldást a problémáinkra. Bár rövid időre el tudunk menekülni a bennünket kínzó valamilyen lelki fájdalom elől, utána még rosszabbul fogjuk érezni magunkat, mint korábban. Ne hagyjuk tehát, hogy a függőség átvegye az irányítást az életünk felett; próbáljuk meg átélni, értékelni a mindennapok apró örömeit.

10 trükk dopaminszintünk növelésére

4. Hallgassunk zenét

Az egyik legegyszerűbb és leggyorsabb módja annak, hogy boldogsághormon termelődjön a szervezetünkben, ha a kedvenc zenénket hallgatjuk. Már néhány perc zenehallgatás is képes kellően felvidítani és optimistább lelkiállapotba ringatni bennünket.

10 trükk dopaminszintünk növelésére

5. Találkozzunk gyakrabban a barátainkkal

Dopaminszintünk növelésének egyik legkézenfekvőbb módja, ha gyakrabban találkozunk a rokonainkkal és barátainkkal. Még ha egyébként introvertáltak is vagyunk, a szeretteinkkel és legkedvesebb ismerőseinkkel eltöltött idő segít kizökkenni a hétköznapok szürkeségéből és megtörni a monotonitást.

10 trükk dopaminszintünk növelésére

6. Legyünk kreatívak

A kreatív tevékenységek szintén növelik agyunk dopaminszintjét. A kreativitás természetesen nem azt jelenti, hogy világhírű festőkkel vagy szobrászokkal kellene versenybe szállnunk. Kedvünkre rajzoljunk, énekeljünk, süssünk-főzzünk, barkácsoljunk, kézimunkázzunk: magyarul, éljük át az alkotás örömét. Hamarosan sokkal jobban fogjuk érezni magunkat!

10 trükk dopaminszintünk növelésére

7. Hívjuk segítségül a tirozint

A tirozin az egyik legfontosabb vegyület; a dopamin szintézise ugyanis a tirozinból indul ki. A magas tirozintartalmú élelmiszerek fogyasztásával nem csupán a stressztűrő képességünk, de a közérzetünk is javulni fog. Nagy mennyiségben tartalmaz tirozint például a mandula, az avokádó, a banán, a görögdinnye, a zöldtea, illetve az étcsokoládé. A vörösbor pedig olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek aktiválják a dopaminreceptorokat. Ha tehát szeretnénk jobb kedvre derülni, az egyik legideálisabb párosítás, ha vörösbort iszogatunk, mellé pedig étcsokoládét majszolunk.

10 trükk dopaminszintünk növelésére

8. Meditáljunk

A meditáció a testmozgástól eltérő módon növeli szervezetünk dopaminszintjét. Amikor teljesen ellazult állapotba kerülünk, szervezetünkben több mentális energia szabadul fel, ez pedig elősegíti a boldogsághormonok felszabadulását.

10 trükk dopaminszintünk növelésére

9. Készítsünk listát a teendőinkről

Minden napra tűzzünk ki magunknak valamilyen feladatot vagy célt, és ezekről írjunk listát. A listát tartsuk szem előtt. Amikor a feladatot elvégeztük, húzzuk ki a listán, és vegyük sorra a következőt. Tudományos kutatások azt igazolták, hogy ez a trükkös módszer garantáltan javít a közérzetünkön.

10 trükk dopaminszintünk növelésére

10. Aludjuk ki magunkat

Alvás közben szervezetünk rendre különböző hormonokat és vegyületeket termel, amelyek elősegítik a dopaminszint emelkedését. Arról nem is beszélve, hogy a rendszeres, pihentető alvás már önmagában is a boldogságérzet kialakulásának egyik kulcsa.

10 trükk dopaminszintünk növelésére