A forrázásban bíznak.

A redős papsapkagomba (Gyromitra esculenta) Európában és Észak-Amerikában előforduló mérgező gombafaj, hazánkban is megtalálható, bár ritka. Főként homokos talajú fenyő- és lomberdőkben, fenyők vagy nyárfák alatt bukkanhatunk rá. Márciustól júniusig terem. Gyakoribb ott, ahol a talajt megbolygatták, azaz patakmedrek, tarvágások környékén, vagy utak mentén.

A redős papsapkagomba süvege barna agyvelőre hasonlít, felülete sűrűn tekervényes, kanyargósan ráncos. Szaga és íze kellemes.

A gomba mérgező, giromitrint tartalmaz. Méreganyag-tartalma területenként változó, Skandináviában és Kelet-Európában általában magasabb. A papsapkagomba-mérgezés emésztőrendszeri és idegrendszeri tünetekkel jár: hányingerrel, hányással, hasmenéssel, fejfájással, szédüléssel. A legtöbb mérgezés ennél nem súlyosabb és a betegek 2-6 nap alatt helyrejönnek, de az arra érzékenyeknél akár halállal is végződhet egy gombavacsora.

Mérgező mivoltának dacára évszázadokig fogyasztották az északi országokban a papsapkagombát, de amióta a vegytan és az orvostudomány fejlődött, a legtöbb országban tiltólistára került ez a faj.

Bármennyire is viccesen hangzik, még azt se ajánlják, hogy valaki egy kosár frissen szedett papsapkagombával autókázzon hazafelé. A zárt térben ugyanis könnyen fejfájást kaphat, szédülni kezdhet a gombából kiszabaduló gázoktól.

Ma is van azonban olyan ország, ahol a papsapkagomba a tányérra kerül, mégpedig Finnország. Itt még a forgalmazása is engedélyezett. Finnországban még a legjobb éttermekben is kapható, de konzerv formájában a boltokban is találkozhatunk vele. A hatóságok azonban pontosan szabályozzák az árusítását, figyelmeztető jelekkel, és a feldolgozást, elkészítést részletesen elmagyarázó útmutatókkal kell ellátni.

Fotó: Ilmari Karonen/Wikimedia Commons

Más országokban is fogyasztják, korlátozások mellett. Svédországban a friss papsapkagombát csak éttermek vásárolhatják. Bulgáriában rendszeresen szedik, piacokon is találkozhatunk vele. Spanyolországban (főleg a Kelet-Pireneusokban) hagyományosan ínyencségnek számít és a helyi lakosok állítása szerint régóta gond nélkül fogyasztják, ennek ellenére árusítása tilos.

A papsapkagomba giromitrintartalma forrázással elvileg biztonságos szintre csökkenthető. Ehhez a gombát kis darabokra kell vágni és legalább kétszer le kell forrázni, minimum háromszoros mennyiségű vízzel, öt percig. A szárított gombával ugyanígy kell eljárni.

Forrás: www.odditycentral.com, kiemelt kép: Lebrac/Wikimedia Commons