Egyszerű megoldások.

A texasi Rice Egyetem kutatói szerint létezik egy olcsó és hatékony módszer a zöldségek/gyümölcsök tartósítására. Bármilyen meglepő is, azt ajánlják, hogy merítsük be őket egy tojásos oldatba.

A helyzet jelenleg drámai: az élelmiszerek harmadát nem fogyasztjuk el, hanem kidobjuk. A szemétre kerülő ételek többsége zöldség vagy gyümölcs, ezek ugyanis elfonnyadnak, hervadnak, tönkremennek, rothadnak, kiszáradnak. A tartósításhoz most jellemzően karnaubaviaszt használnak, de a legújabb eredmények alapján ennél jobb megoldás is létezhet!

A mostani felfedezés szerint például a szamóca, a banán, az avokádó vagy a papaya esetében is alkalmazható a módszer: tojásos lébe merítve a gyümölcsöket sokkal tovább maradnak frissek.

A réteg nagyon vékony, ízetlen, főként porított tojásfehérjét és sárgáját tartalmaz (70%), amihez faalapú cellulózt adnak, amely gátként szolgálva a vízveszteséget akadályozza meg, valamint kurkumint (a kurkumából származó vegyület antimikrobiális tulajdonsággal bír) és glicerint (a rugalmasságért felel).

A tudósok úgy találták, hogy a tojásos mosófolyadék jelentős különbséget eredményez, segített, hogy a termény friss maradjon a megfigyelt 2 hetes időszakban. Külső megjelenésre a zöldség/gyümölcs nem változott sokat 2 hét alatt, minimális állagromlás volt megfigyelhető. Ugyanakkor a kezeletlen kontrolltermések megértek, sőt rohadtak is a vizsgált időszakban.

A gyümölcsök, zöldségek héja lelassítja azt a sebességet, amivel a víz távozik a terményből. A bevonat (pl. viaszos bevonat) viszont további lehetőséget kínál arra, hogy a termés friss és lédús maradjon. A tojásalapú bevonat mindkét területen jól teljesít: korlátozza a gyümölcs/zöldség oxigénkibocsátását és közben megakadályozza, hogy a víz elpárologjon.

A nem toxikus bevonat rugalmas és ellenálló marad a repedésekkel szemben. Azok, akik esetleg tojásallergiában szenvednek, egy alapos mosással eltávolíthatják az ízetlen réteget.

Fotó: Jeff Fitlow/Rice University

A kutatók abban reménykednek, hogy ez a módszer áttörést hozhat az élelmiszer-pazarlás elleni harcban. Azok a megoldások, amelyek genetikai módosítások, ehetetlen bevonatok, kemikáliák használata nélkül törekednek a tartósításra, mindenképpen hozzájárulnak a fenntarthatósághoz.

A tojásos bevonat ráadásul olyan tojásokból készül, amelyeket nem fogyasztanánk el, mert nem áruképesek. Ez nagyjából a tojások 3%-át teszi ki világszerte.

Fotó: Jeff Fitlow/Rice University

Az ilyen jellegű kutatások nagyon fontosak, hiszen minden évben hihetetlen mennyiségű élelem végzi a kukában azért, mert nem fogyasztjuk el, idő előtt megromlik stb. Miközben a klímaváltozás és a bolygó felmelegedése ellen küzdünk, ne feledjük, hogy rengetegen éheznek vagy éppen halnak éhen nap mint nap. Egyszerű lépésekre van szükségünk, hogy minél többen alkalmazzák őket világszerte.

Forrás: www.treehugger.com