Buliból bajnokság.

Halálugrás vagy ‘Dødsing’: a fura, látványos, ugyanakkor igen veszélyes sportot Erling Bruno Hovden gitáros találta fel 1972 nyarán Frognerbadetben. Valójában egy freestyle, extrém magasról történő ugrás, amelynek során kinyújtott karokkal és lábakkal „repülve” közelítenek a víz felé. Az ugrásokat általában egy olyan platóról mutatják be, amely 10-15 méterrel a vízszint felett található, de a bátrabb ugrók még ennél is magasabbról rugaszkodnak el. A sportágban különféle stílusok fejlődtek ki, sőt 1998-ban már az első világbajnokságot is megrendezték.

A férfiaknál a jelenlegi rekord 40.4 méter. A csúcsot a norvég Ken Stornes tartja, korábbi MMA harcos, aki extrém izmos testtel mutatja be a performanszokat. A világcsúcsot a Nordfjord jeges vizébe egy magas szikláról történő lendüléssel állította be.

Stornes, aki magát modernkori Vikingnek mondja és külsejével ezt alá is támasztja, több mint 700 ezer követőt tud magáénak az Instagramon azzal, hogy az extrém ugrásairól készült felvételeket felteszi. A videói több millió megtekintésnél járnak.

Stornes szereti a kockázatos dolgokat. A 40 méterről történő ugrás elképesztően veszélyes és akár súlyos sérüléssel is járhat, ha az érkezés nem tökéletes. A klasszikus stílusú halálugrásban vízszintesen kinyújtott karokkal és lábakkal kell „repülni” amennyire csak lehetséges, majd épp azelőtt, hogy a vízbe érnek, csukapózban összegömbölyödni.

„Tökéletesen érkeztem” – mondta később Stornes a 40.4 méter magasból történt ugrásáról. Azt azért hozzátette, hogy nem tartja valószínűnek, hogy 50 méter magasból is próbálkozik, mert azt már nem lehet megúszni komolyabb sérülés nélkül.

Forrás: www.odditycentral.com