Növényekkel hurcoljuk.

A megnövekedett áru- és személyforgalom miatt minden eddiginél nagyobb számban jelennek meg hazánkban idegenhonos állatfajok, amelyek ráadásul a melegedő klíma miatt nagyobb eséllyel is telepednek meg, mint évtizedekkel ezelőtt. Egy pécsi kertészetben most két laposféregfaj került elő, megjelenésüket a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézete és a Magyar Természettudományi Múzeum kutatói a Zootaxa című zoológiai folyóiratban közölték.

Mindkét faj ragadozó, elsősorban csigákat és földigilisztákat fogyasztanak. A hazai faunára kifejtett hatásuk még ismeretlen, így ennek további vizsgálata szükséges.

Ez az első két szárazföldi laposféreg (planária) faj Magyarországon, mellettük már összesen tizenhét, hazánkban is előforduló édesvízi planáriafajról van tudomásunk.

Az utóbbiak két főcsaládba – a Geoplanoidea (pl. füles planária, gyászplanária) és a Planarioidea (pl. tejfehér planária) – sorolhatók. A hazánkban most megjelent két faj a Geoplanoidea csoportba tartozik, tehát a szárazföldi planáriáknak vannak távoli őshonos rokonai, azonban élőhelyük teljesen más, mint a hazai laposférgeké.

Fotó: Turóci Ágnes

A fajok egyike a Diversibipalium multilineatum névre hallgató planária, amelyből 27 centiméter hosszú példányt is találtak. A fajra a szalmasárga alapszín és a háti oldalon végighúzódó három barna csík, valamint a fej két oldalán található kiszélesedő lebeny jellemző, emiatt magyarul a kalapácsfejű féreg nevet javasolták neki. Ezt a fajt eredetileg Japánban írták le, vélhetően oda is behurcolás útján került.

A kalapácsfejű férgek többségére a pécsi kertészet üvegházi részében bukkantak a kutatók, bár néhány példány a szabadba is kijutott.

Szakirodalmi adatok szerint a faj elterjedését limitálja a páratartalom mértéke, ami Magyarországon túl alacsony, így nem valószínű, hogy a faj el fog terjedni.

A másik faj az Obama nungara Carbayo nevű, eredetileg Brazíliában leírt planária, amely jóval kisebb – hossza 7 centiméternél rövidebb, szélessége mintegy 5 milliméter –, barnás, jellegzetes márványos mintázatú állat. Az Obama nevű nemzetségbe tartozik, a Brazíliában őslakos tupik nyelvén az „oba” levelet, a „ma” állatot jelent, innen ered tehát a leginkább a fűzfa leveléhez hasonlító féreg elnevezése. A kutatók magyar névnek az obama-férget javasolják.

Az Obama nungara európai felbukkanásáról az első adat 2008-ból származik a Csatorna-szigetekhez tartozó Guernsey-ről, azonban mára már számos európai országban – például Franciaországban – megjelent és elterjedt. Miután a pécsi kertészetben talált példányokat begyűjtötték, egy budapesti kertészetben, illetve egy szombathelyi botanikus kertben is előkerült néhány, ami azt jelzi, hogy a jelenleg ismertnél sokkal elterjedtebb lehet országszerte. Számos pécsi példány petecsomagot is lerakott, ez mutatja, hogy képes volt ivarosan szaporodni Magyarországon.

Forrás: hun-ren.hu