Még zöldebb jövő.

Környezetbarát, szép és működőképes: a fából készült szélturbina már élesben „dolgozik” Svédországban. Az óriási torony 150 méter magas, a testét 144 réteg fa alkotja. A lucfenyő rétegeket először ragasztással és préseléssel íves darabokká formálták, majd ezeket az elemeket a helyszínen ragasztották össze, végül egymásra helyezve őket felépítették a tornyot.

A fa és a ragasztóanyag tökéletes kombinációt rejtenek, amelyet már több száz éve ismer az emberiség. Mivel a fa könnyebb, mint az acél, magasabb turbinákat tudnak belőle építeni, kevesebb anyag felhasználásával. A faanyag használata a környezet szempontjából is előnyösebb, mivel a fa szén-dioxidot távolít el a légkörből, a szenet pedig akkor is tárolja, amikor már kivágták. Márpedig amíg el nem égetik a fát, vagy rothadásnak nem indul, addig a szén sem szabadul fel belőle.

Egy ilyen szélturbinához kb. 200 lucfenyő kivágására van szükség, ám a Modvion cég elmondása szerint ezeket fenntartható módon termesztik, vagyis a helyükre még több lucfenyőt ültetnek.

A szél a nagy lapátokat forgatja meg, a mozgás pedig elektromos árammá alakul át egy generátor segítségével. A faturbinák egyébként nagyon hasonlóan néznek ki, mint a hagyományos acélból készült változatok, ránézésre nehéz megkülönböztetni őket. Mindkettőt vastag fehér borítás védi a környezeti elemektől, a lapátok pedig főként üvegszálas anyagból készülnek.

A Modvion cég abban bízik, hogy a közeljövőben akár évi száz ilyen farturbinát is elő tudnak majd állítani.

Forrás: www.bbc.com, kiemelt kép: www.facebook.com/modvion