Titkos átjáró.

Bár korántsem olyan híres, mint a pisai ferdetorony, a Windsorban található Görbe házikó is megér egy kirándulást! Ezt az épületet nem úgy tervezték, hogy ferde legyen, hanyag kivitelezés miatt került ebbe az állapotba.

A ház 1592-ben épült a városka piacterének szélére, és eredetileg a Market Cross House nevet viselte. 1687-ben a városvezetés elrendelte, hogy bontsák le az épületet, mivel utat akartak építeni a szomszédos Guildhall városába.

Fotó: Tom Magliery/Flickr
Fotó: Holly Hayes/Flickr

Ezt követően azonban földterületi viták merültek fel, és a bíróság végül elrendelte, hogy újra kell építeni a már lebontott házat az eredeti helyén.

A ház sietve épült, de vélhetően nem kellő gondossággal, ki nem szárított, szinte zöld tölgyfát felhasználva. Amikor aztán a fa kiszáradt, a ház megdőlt, de az alapja helyben maradt.

A házban eredetileg hentes működött, de az évszázadok során számos más vállalkozásnak adott otthont, az ékszerésztől a sörkimérésen át az ajándékboltig. Jelenleg teaházként és étteremként üzemel, ahol kézműves süteményeket, finom reggelit, ebédet és vacsorát is kaphatunk.

Fotó: Gavin Anderson/Flickr
Fotó: Márcio Cabral de Moura/Flickr
Fotó: Jaclyn/Flickr

Egy (most már lezárt) titkos átjáró vezet innen a Windsori kastélyba, ami a mendemonda szerint remek lehetőséget biztosított II. Károly és szeretője, Nell Gwyn titkos találkáinak lebonyolításához. Az átjárón keresztül szállították a piac finomságait közvetlenül a kastély konyhájára is.

Forrás: www.amusingplanet.com