Hatalmas kihívás.

A wasabi nagyon drága és nem véletlenül: olyan nehéz termeszteni, hogy szinte csak Japánban próbálkoznak vele. 2017 óta azonban a határhoz közel, Ausztriában is szép eredményeket értek el a nem kis kihívást jelentő növény nevelgetésével.

A wasabi, más néven japán torma ugyanis speciális környezeti feltételeket igényel. Japánban nem talajban, hanem a hegyi patakok folyómedrében termesztik, és eközben árnyékolják is, mert a növény nem kedveli az erős napfényt. A wasabibokrokat kövek tartják a helyükön a sodró vízben. A hőmérséklet állandóan 8 és 20°C között van és ideális a csapadék mennyisége, valamint a páratartalom.

A wasabikrém a szárból készül. Általában egy-két év, míg a növény teljesen kifejlődik és szüretelhető. Ilyenkor a bokor könnyen kihúzható, maga a szár a növény belsejében található, a levelek és vékony gyökerek védelmében. Tisztítás után a szárat lereszelik, ekkor nagyon csípős, erős a fűszer, de 15 perc alatt veszít az intenzitásából, ezért a feldolgozása is szakértelmet kíván.

A wasabi ára nagyon magas, egyetlen kilója reszelve 70 ezer forintnál is többe kerül. Nem csoda, hogy hamisítják, Japánon kívül 99%-ban vélhetően egy másik növényfajból származó, ételfestékkel színezett ’wasabihoz’ juthatunk.

A japán konyha nagyon kedveli, nem csak a szusihoz, mártásokhoz adják, de desszertekhez, csokihoz, sörhöz – szinte bármihez. Nagyon jó hatással van az emésztésre, étvágynövelő, antibakteriális hatású.

2017 óta azonban Ausztriában, a burgenlandi Oberwart (Felsőőr) településen lévő PhytoniQ high-tech laboratóriumában is termesztik. Más különleges növények is élnek a nyolcemeletes termesztőberendezésben, összesen 2300 négyzetméternyi területen. A Japánból származó gyökérzetet féltő gondoskodással nevelgetik, egyelőre sikeresen.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu