Tömeges megjelenés.

Egyre nagyobb gondokat okoz a Tátrában a nagy fenyőormányos (Hylobius abietis), amely a hegység fenyőerdőit tizedeli. A mindenevő bogarak közé tartozó faj Japántól Európáig honos. Tömeges elszaporodásakor nagy károkat okozhat, egy imágó élete során akár több fa elpusztulásáért is felelős lehet. Színe vöröses barnától feketéig terjedhet, a szárnyakat sárga foltok borítják.

A nagy fenyőormányos nevéhez híven a fenyvesek lakója, a fenyők megrágásával súlyos károkat okoz. Előszeretettel rágja a fiatal tűlevelű facsemeték kérgét, így a luc-, a boróka-, a vörös- vagy a jegenyefenyőét. A nőstények a petéket a frissen kivágott luc- és erdeifenyők tönkjeibe teszik, a lárvák pedig a talajban fejlődnek, miközben korhadó fatuskókkal és gyökerekkel táplálkoznak.

A kártevő most elsősorban a szélvihar okozta pusztítás nyomán telepített új erdőrészeken szaporodott fel. A kéreg megrágása nyomán sebek keletkeznek a facsemetéken, amelyeken át bejutnak a rothadást előidéző gombák. Nagyobb kártétel esetén a fa el is pusztulhat. Mivel a bogár egy példánya 4 évig is élhet, élete során akár több facsemete elpusztítására is képes lehet.

Az erdészek kéregcsapdákat helyeznek ki a fenyőormányos befogására a veszélyeztetett területeken, ezzel védve a fiatal facsemetéket és egyúttal figyelemmel kísérik a kártevő előfordulását is. Van olyan erdőrész Szlovákiában, Bányaalja területén, ahol egy csapdában egy hét leforgása alatt több mint száz egyedet találtak.

Forrás: felvidek.ma, fotó: Beentree/Wikimedia Commons