Ne hidd el!

Ki tudja miért van az, hogy a valótlan hírek sokkal gyorsabban terjednek és tovább tartják magukat, mint a cáfolatok. Vannak olyan városi legendák, amelyekről már évtizedekkel ezelőtt bebizonyították, hogy nem igazak, mégis konokul hisszük őket.

Itt az ideje lerántani a leplet néhányukról!

A kínai nagy falat a Holdról is lehet látni

A kínai nagy fal a világ leghosszabb fala, kb. 20 ezer km hosszan tekereg, ha számításba vesszük a tornyokat, kapukat, árkokat is. A lenyűgöző építészeti remekmű nem látható azonban a Holdról. A fal szélessége a Holdról nézve kb. olyan, mintha egy emberi hajszálat néznénk 3 km-es távolságból. Valamiről közelebbről, a Nemzetközi Űrállomásról azonban valamennyire kivehető a fal tökéletes időjárási körülmények között, de nem jobban, mint pl. a gízai piramisok.

Sosem csap ugyanoda kétszer a villám

Dehogynem. Sőt akár háromszor vagy tízszer is becsaphat ugyanoda. Az Empire State Building épületét például évente átlag 25 villámcsapás éri. A világ leginkább villámcsapásokkal sújtott területe Venezuela, a Catatumbo folyó torkolata. A ’tűz folyójaként’ is emlegetett területre évi 250 villámcsapás jut km²-enként. A catatumbói villámlás itt akár évi 300 éjszakát is érinthet, amikor 9 órán át csapkodhatnak-cikázhatnak a fények. Olyan embereket is ismerünk, akiket már többször ért villámcsapás. A rekordot Roy C. Sullivan (USA) tartja, a parkőr 7 villámcsapást élt már túl, amikben többek közt elvesztette szemöldökét, megégett a gyomra, leégett a haja.

Az aranyhalak 3 másodperces memóriával rendelkeznek

Makacsul tartja magát a hiedelem a köztudatban, hogy az aranyhalaknak extrém rövid az emlékezőképességük, pedig már bebizonyították, hogy legalább 3 hónapon át tart. 1994-ben a Plymouth-i Egyetem kutatói arra treníroztak aranyhalakat, hogy megnyomjanak egy kart, ha táplálékra vágynak. Idővel a halak megtanulták, hogy miként használják a kart, ha éhesek. Amikor csupán napi egy órát működött a szerkezet, akkor is emlékeztek rá és minden nap ugyanabban az időben visszatértek az étel reményében.

Forrás: www.guinnessworldrecords.com