Tanulékony vízi élőlények.

Rémisztő nevű helyet találunk Belize partjainál: a ’Cápa-rája átjáró’ nem túl bizalomgerjesztő elnevezés. A közép-amerikai országban található Hol Chan Marine Reserve homokos tengerpartjánál tucatnyi cápa és rája nyüzsög. Hagyományosan ezt a területet a halászok használták a hálóik megtisztítására, mielőtt visszatértek volna a kikötőbe.

A halász eszközökről lemosott apró halak odavonzották a cápákat és a rájákat, az öböl pedig népszerű turista célponttá változott.

A cápák és a ráják gyorsan megtanulták felismerni a búvárhajók hangját és azonnal megjelennek, amint meghallják abban a reményben, hogy valami nekik is jut majd. Ezek az élőlények jól tolerálják a búvárokat, sznorkelezőket, láthatóan élvezik az emberekkel történő kapcsolatfelvételt. A ráják mintha direkt a búvárokhoz úsznának, felfelé fordított ’arccal’ közelítik meg őket. Olyan példányok is akadnak, amelyek körbe úszkálnak az ember körül, mintha némi eleség reményében adnák elő a ’mutatványt’.

Fotó: www.travelbelize.org
Fotó: www.driftwoodlodge-belize.com

Az itt megjelenő dajkacápa általában szelíd, nem támad, kisebb halakkal, puhatestűekkel táplálkozik.

A helyiek azonban felhívják a figyelmet arra, hogy az állatok közvetlensége ellenére ne feledjük: ők mégiscsak vadállatok. Éppen ezért bármennyire is alábbhagy a veszélyérzetünk, véssük eszünkbe, hogy a cápák, ráják viselkedése néha kiszámíthatatlan. Hagyjuk a simogatást, érintést, etetést a búvárokra és inkább élvezzük a látványt biztonságos távolságból.

Fotó: www.vivabelize.com
Fotó: indigobelizeresort.com

Forrás: www.amusingplanet.com