Barangolás a betyárok nyomában.

Manapság ugyan már nincsenek betyárok a Bakonyban, mégis sok felfedeznivalót rejtenek a sűrű erdők és dombok. Használjuk ki az év bármelyik időszakát a gazdag múlttal rendelkező hegységünk megismerésére!

Néhány kevésbé ismert gyöngyszemet ajánlunk:

1. Cseszneki vár

A több, mint 700 éves, impozáns vár festői környezetben egy sziklaszirten magasodik. Megmászása megéri a fáradságot!

Fotó: www.csesznekivar.hu
Fotó: www.csesznekivar.hu

Forrás: www.csesznekivar.hu

2. Via-ferrata, Kőmosó-szurdok

Magyarország első vasalt útja, azaz via ferrata-ja a Kőmosó-szurdoknál található. A bérelhető felszereléssel végigjárható út különleges kalandot ígér. Egyedül, de szervezett túra keretében is nekivághatunk az utak valamelyikének (több út közül lehet választani)!

Fotó: www.viaferrata-csesznek.hu

Forrás: www.viaferrata-csesznek.hu

3. Tés, szélmalmok

Tés fő látványossága a Dunántúlon ritkaságnak számító szélmalom. A településen kettő is maradt ebből a ma már ipari műemléknek számító épületből: az 1840-ben épült Helt-féle, és az 1924-ben épült Ozi-féle, amelyek közül a Helt-malom jelenleg is működőképes. A holland típusú szélmalmok jellegzetessége, hogy a tetőzetük forog, a malomtörzsük kőből készült, meghajtószerkezetük a hatvitorlás szárny. A malmokban többféle gabonát is őröltek, kedvező szélviszonyok mellett akár napi 4 mázsát is. A különleges épületek látogathatóak, nagy élmény az óriási kulccsal kinyitni az ajtót.

Fotó: www.tes.hu

Forrás: www.tes.hu

4. Gaja-szurdok

A Bakony egyik leghangulatosabb patakvölgye a Gaja-szurdok, a hegység legkeletibb részén, Fehérvárcsurgó és Bodajk között fekszik, ott ahol a hegyek már dombokká szelídülnek. Van itt minden, ami egy családbarát kiránduláshoz kell: patakocska, kerítésmászás, ritka növények, piknikezőhelyek, barlanglikak, kidőlt fák, romantikus erdő.

https://www.instagram.com/p/BZb_xSwh6v5/?tagged=gajaszurdok

Forrás: kirandulastippek.hu

5. Hubertlaki tó

A „bakonyi Gyilkos-tónak” is nevezett vízfelület kihagyhatatlan a romantikus, vad környezetet kedvelők számára. Aki már járt Erdélyben, a névadó tónál, az pontosan tudja, mire számíthat: a víztükörből kiálló facsonkok látványa mindenkit rabul ejt. Az erdő közepén található tavacskához kirándulva, turistajelzésen érkezzünk – itt nem hemzsegnek a tömegek, igazán csendes, nyugodt hely vár minket.

A Hamuházi-séd forrásai által táplált, mesterséges gáttal elzárt völgyben található a tó, amely hivatalos nevét a közelben lévő Hubertlakról kapta. Az 1980-as évek közepe felé kialakított tavacska eredetileg vaditatónak készült. Helyén egykoron egy égeres állt, amiről napjainkban is tanúskodnak a víztükörből kiálló „legyalult” facsonkok. A tótól alig 700 méterre fekszik az erdő közepén megbújó Hamuházi-rét, ahol valaha az Esterházy grófok emeletes vadászkastélya, a Hubertlak magasodott, amely 1967-ben a tűz martaléka lett. Helyén ma vadászház, illetve egy nemrégiben felújított kulcsosház áll.

https://www.instagram.com/p/BYTtrxCgqVO/?tagged=bakonygyilkost%C3%B3

Forrás: www.turistamagazin.hu

6. Magyarpolány

Ebben a bájos bakonyi faluban, Magyarpolányban nemcsak a házak műemlék jellegűek, hanem a településszerkezet is. A többutcás település fő látványossága a máig szinte összefüggően megmaradt utca, a Petőfi utca, melyet az Országos Műemléki Felügyelőség 1968-ban 46 házzal népi műemlékké nyilvánított. A védett utcát a bakonyi építkezésre jellemző tornácos, mellvédes, oszlopos, 2-4 osztatú kőházak alkotják, amelyek az 1800-as évek végén az 1900-as évek elején épültek. Magyarpolányt majd száz védett épületével a Nemzeti Örökség részeként tartják számon. Műemlékeinek megőrzéséért és ápolásáért a közösséget Europa Nostra-díjjal jutalmazták 1993-ban. Kiemelkedő látnivaló még a Kálvária is, 173 lépcsőfok vezet stációkkal a domb tetejére.

https://www.instagram.com/p/Bm-oS6GBdIF/?tagged=magyarpol%C3%A1ny

www.magyarpolany.hu

7. Ganna, Esterházy templom és mauzóleum

A gyönyörű környezetben, lankák között megbúvó kis falu, Ganna, nemzeti sírkertet őriz. Az itt található Szent Kereszt felmagasztalása templom ugyanis – amely hatalmas a település méreteihez képest – az Esterházy család mauzóleumát rejti. Az 1818-ban felszentelt templom alsó részén nyugszik többek között Esterházy Ferenc gróf, Esterházy Mór miniszter és Esterházy Péter író is.

Fotó: Civertan/Wikimedia Commons

Forrás: hu.wikipedia.org