Vigyázz, jön a dagály!

Wales északi része olyan, mintha egy középkori történet kelne életre, drámai partszakaszokkal, várromokkal, rejtélyes templomokkal és végtelen zöld tájjal. Pontosan beleillik a képbe az a különös templom, ami a tengerben található, parányi szigeten emelkedik.

A jelenlegi St. Cwyfan templom a 12. századból származik. Állítólag ezt megelőzte egy korábbi változat, ami még a 7. században épült. A szentélyt Szent Kevinnek ajánlották (walesiül St. Cwyfan). Ő volt az, aki kolostort alapított Írországban.

Az épület az átépítések, felújítások nyomát viseli. Az eredeti szerkezetből mára már csak a déli fal egy része maradt fenn, a többit szinte teljesen újjáépítetek az 1800-as években.

St Cwyfans Church, Anglesey

Az évszázadok során hosszú ideig nem foglalkoztak vele, nagyon rossz állapotban került, a teteje hiányzott, a falai beomlottak és még a körülötte lévő sírok is a tengerbe kezdtek csúszni, amikor egy helyi építész, Harold Hughes a megmentésére gyűjtésbe kezdett. 1893-ban a templom szinte újjászületett és egy hullámtörő is került a parthoz.

Little church in the sea

A szigetecske egy öbölben fekszik, a templom eredetileg egy apró félszigeten állt, de az évszázadok alatt az erózió kikezdte a partot és a földdarab elvált a szárazföldtől. Így keletkezett Cribinau szigete. Napjainkban a templom száraz lábban csak apálykor közelíthető meg, gyakran biztosít helyszínt esküvőknek, keresztelőknek.

St Cwyfan

ISOLATION!!!

Forrás: unusualplaces.org