Minden hétvégén ugyanaz.

A világ legkisebb futball ligáját mindössze két csapat alkotja, akik így összesen tizenhétszer játszanak egymás ellen egy szezonon belül.

Anglia a foci hazája így nem csoda, hogy a legnagyobb futballőrültek egy részét is itt találjuk. Az angolok élnek-halnak a labdajátékért, ez alól a 140 szigetecskéből álló Scilly-szigetek lakói sem jelentenek kivételt. A szigetvilágnak saját futball ligája van (Isles of Scilly Football League), de mivel a játékra alkalmas személyek száma erősen korlátozott, itt mindössze 2 csapat tud indulni a bajnokságban: a Garrison Gunners és a Woolpack Wanderers, akik így minden egyes hétvégén egymás ellen játszanak. Ugyancsak ők csapnak össze a kétévente megrendezésre kerülő kupában, ahogy a tradicionális ’Idős férfiak a fiatalok ellen’ meccsen is.

A mérkőzések egyébként mindig küzdelmesek, mindenki igyekszik a legjobbját nyújtani. A szezon kezdetén megvariálják egy kicsit a csapatokat, összekeverik a játékosokat, majd a focistákat a pozíciójuk szerint csoportosítják és a csapatkapitányok választják ki a csapat összetételét.

Minden héten ugyanazok ellen játszani vajon nem unalmas egy idő után? Az ember pontosan ismeri a másikat és tudja, hogy ki mit fog tenni, hogyan próbál szerelni, milyen taktikával lép fel a gyepre. A szigetlakók azonban másként vélekednek: szerintük az élet unalmas foci nélkül.

A helyiek szerint volt egy idő az 1900-as évek elején, amikor mind az 5 lakott sziget adott játékosokat, de az 1950-es évekre már csak két csapat maradt. Érdekes, hogy mind a Garrison Gunners, mind a Woolpack Wanderers csapat tagjai a St. Mary sziget lakói közül kerülnek ki. Az éves kiválasztás egyre nehezebbé válik, sok fiatal ugyanis a szárazföldre költözik jobb lehetőségek reményében. A többi szigetről való toborzás pedig azért ütközik nehézségekbe, mert a viharos, ködös időben gyakran nehéz és veszélyes az átkelés, így bizonytalan a pályára lépés.

A világ legkisebb focibajnoksága 2008-ban tett szert hírnévre, amikor az Adidas itt forgatott egy kisfilmet. A ’Dream Big’ reklám során olyan sztárok érkeztek a szigetre, mint Patrick Vieira, Daniele De Rossi, David Beckham, Michael Ballack, Steven Gerrard. A kétcsapatos liga nagyon megragadta az emberek fantáziáját, a felvétel óta sok focirajongó érkezett ide és különféle cégek is, akik lehetőséget láttak a különleges felállásban.

Azóta számtalan TV társaság, újság járt már náluk, még nemzetközi megjelenéseik is szép számmal vannak. Bekerültek egy Vodafone kampányba, és a FIFA múzeumban is helyet kaptak, ugyanis négyévente alkalmuk nyílik összemérni a tudásukat a Penzance-ből jövő csapattal a világ legkisebb, mindössze 2 mm-es trófeájáért.

Forrás: www.odditycentral.com