Olyan, mint te.

A Mattel bemutatta a világ első Down-szindrómás Barbie babáját: a kampányban Ellie Goldstein modell kapta a főszerepet. A Down-szindrómával élő lány már több magazinban, többek közt a British Vogue-ban is szerepelt. Most nagyon boldogan nyilatkozott a debütálást követően, megtiszteltetésnek érezte, hogy őt választották a kampány arcának.

A Nemzeti Down-szindróma Társasággal és professzorokkal történő konzultálást követően az új Barbie új arcformát és testalkatot kapott: az arca kerekebb lett, kisebb fülekkel, lapos orrnyereggel és mandulaszemekkel ábrázolták, ami jobban illusztrálja a Down-szindrómás hölgyek jellemzőit.

A baba buggyos ujjú ruhája kék és sárga, ami a Down-kór tudatosságának jelképe, valamint egy rózsaszín boka és láb ortézist visel, ahogyan gyakran a Down-kóros gyerekek is. Rózsaszín nyaklánca a 21. kromoszómát szimbolizálja, amelynek rendellenessége az állapotért felelős genetikai hátteret adja. A medálon lévő nyilak a „szerencsés keveseket” jelzik: ők azok, akiknek Down-szindrómás él a családjukban.

A baba debütálása rendkívüli jelentőségű, hiszen megmutatja a társadalmunk diverzitását, rávilágít a gazdag különbözőségre, sokszínűségre.

A Down-szindrómával élő gyerekek mostantól olyan babával tudnak játszani, amely őrájuk hasonlít, ez pedig nagyon fontos az önértékelésük, önbizalmuk szempontjából. A hallókészülékes, tolószékes, végtagprotézissel élő Barbie babák mellé új tag érkezett, megmutatva, hogy senkit sem kell ’elrejteni’, hiszen mindenki a társadalom nélkülözhetetlen, egyedi tagja.

Forrás: www.independent.co.uk