Szokatlan büntetés.

Az Itália északi részén fekvő Trento városkájában minden évben egy fura szokásnak hódolnak: a helyi politikusokat a folyó vizébe merítik. A Tonca nevű esemény vicces felélesztése annak a 14-17. századig tartó hagyománynak, amelynek során egy embert ketrecbe zártak és beleeresztettek az Adige fagyos vizébe.

Az Olaszország második legnagyobb folyójában történő fürdetés a Feste Vigiliane nevű, egyhetes ünneplés része, amelynek során a város védőszentjét éltetik június második felében.

Noha bizonyára mindenkinek eszébe jutnának nevek, akiket szívesen fürdőztetne meg a jéghideg vízben, a büntetést megérdemlő személyt tradicionális rituálé során választják ki. Az eseményt megelőzően nyilvánosan megválasztják a bűnbánati bíróságot. Ez egy komikus szatíra, ami során embereket jelölnek ki és felsorolják az eseteiket. A színjáték része a bíróság, a védőügyvéd, az ügyész és valaki még a vádlottat is eljátssza.

Eredetileg, a múltban az istenkáromlókat jelölték, ma már másért jár büntetés. Most azok közül válogatnak, akik olyasvalamit tettek az év során, ami botrányos vagy hírértékű.

Nagyon gyakran a politikusokat választják ki, de nem minden esetben. Például az elmúlt években a jelöltek között volt 4 olyan tartományi elnöki, akik az új kórház felépülését késleltették, ahogy egy ápoló is, aki a Covid tesztek eredményeit hamisíthatta meg.

A bíróság ítéletét pár nappal később hirdetik ki és a legnagyobb bűnt elkövetőnek a ketrecbe kell vonulnia, amivel együtt háromszor ünnepélyesen lemerítik a folyó vizébe.

Nem mindig komoly indok az, amiért valakit büntetésre jelölnek. Tavaly két politikus is azért szerepelt a jelöltek között, mert ellenezte a népszerű olasz énekes-dalszerző, Vasco Rossi koncertjét.

Az egész ceremónia egy jó móka, aminek során a helyiek a múltat idézik vidám formában.

Forrás: mymodernmet.com