Tekergő óriás.

Olyan hosszú, mint két iskolabusz egymás mögött – nem csoda, hogy az Ontario államban élő Robert Fedrockot sokkolta a felfedezés. A világ leghosszabb mérges szömörcéjének mérete tekintélyt parancsoló.

Robert farmján van egy erdős terület, ahol sok időt szokott tölteni. Néhány évvel ezelőtt egy új séta- és bicikliutat járt be, amikor észrevett egy hosszúra nőtt kúszónövényt, amint egy fán tekereg, nem messze az ösvénytől. A lián megragadta Robert figyelmét, mivel nagyon nagynak tűnt, és teljesen befedték a léggyökerek.

A felfedezést követő napon újra kiment, hogy megnézze, át tud-e hatolni a levelek erdején. Sikerült közelebb jutnia és ekkor azonosította be, hogy mérges szömörce az, ami a fára kúszik. Elhatározta, hogy az utat elzáró tövises bokrot kiássa, hogy még közelebb juthasson a rekordgyanús növényhez. Az ásás végére össze-vissza szurkálták a tövisek, de ennél nagyobb problémát jelentett, hogy a szömörcétől tiszta kiütés lett a karja, a lába, a hasa. A mérges szömörce levelei egy allergizáló olajat tartalmaznak, ami kiütéseket okoz a bőrön. Ez az elhalt levelekben is megtalálható, a földbe is eljut, beszivárog, emiatt Robert az ásás közben már a talajjal érintkezve kiütéses lett.

A férfi elsőre csak a növény magasságát tudta megsaccolni. Nyáron fedezte fel a kúszónövényt és látta, hogy a fa hamarosan kipusztul, miközben a borostyán már majdnem a tetejéig futott. Maga a fa egyébként egy fehér kőris volt. Sajnos ezen a területen minden fehér kőris kipusztult a kőrisrontó karcsúdíszbogár fertőzés következtében az elmúlt 5-10 évben.

Robert látta, hogy a növénye jóval vastagabb és több léggyökérrel rendelkezik, mint a neten fotókon fellelhető társai, de nem sejtette, hogy akár világrekorder is lehet. Viccesen mesélte egy barátnak, hogy nála nő a világ legmagasabb mérges szömörcéje, mire az ismerőse biztatta, hogy küldje el a Guinness-bizottsághoz. Miután a férfi megnézte a rekordok oldalát, nem is tartotta rossz ötletnek a jelentkezést.

A növény, amely általában 30-120 cm magasra nő, itt 20,75 méteres rekordot ért el a hitelesítés során.

Forrás: www.guinnessworldrecords.com

A kiemelt kép illusztráció.