Drága napsütés.

1696-ban a brit birodalomban bevezették az ablakadót, amely az ablakokat vagy ablakszerű nyílásokat kívánta az ingatlanon megadóztatni. Az adó részletei az idővel változtak, de az alapkoncepció szerint egy ingatlannak minél több ablaka volt, annál több adót kellett a tulajdonosnak fizetnie.

Az íróasztal mellől az adó fantasztikus ötletnek tűnt a felsőbb osztály megsarcolására.

A gazdagoknak nagyobb villáik voltak, számtalan ablakkal, így jó elképzelésnek látszott rájuk terhelni a fizetési kötelezettséget. Ráadásul a 10 ablaknál kevesebbel rendelkező házak mentességet is kaptak, ezért úgy tűnt, hogy az adó a gazdagokat sújtja, a szegényeket nem.

Azonban a fizetendő díj közel sem bizonyult olyan progresszívnek, mint elsőre tűnt.

A városokban számtalan szegény család élt nagy bérlakásokban, ahol rengeteg volt az ablak, emiatt tetemes adóra számíthattak. Ugyan az adót a főbérlő fizette, de azt magasabb bérleti díj formájában áthárította a bérlőkre.

Window tax?

A legalapvetőbb gond azonban az volt, hogy az emberek mindent kitaláltak, hogy elkerüljék az adót. Sokan egyszerűen befalazták az ablakokat, hogy ne kelljen fizetniük. Az új épületeken pedig alig akadtak már nyílások. A nincstelenek, kispénzűek innentől napsütés, fény és levegő nélkül voltak kénytelenek élni. Ráadásul a törvény nem határozta meg pontosan azt sem, hogy mi számít ablaknak, így mindent beszámítottak, ami hasonlított rá, akár a kamrák szellőzőnyílását is.

Window Tax

1850-ben a regényíró Charles Dickens is elégedetlenségének adott hangot. Egy évre rá, 1851-ben az ablakadót eltörölték, 156 évnyi működés után.

Window tax

A brit kormány pénzgyűjtő ötleteinek csak egyike volt az ablakadó.

A téglaadó például 1784-ben került bevezetésre III. György uralkodása alatt, hogy segítsék az amerikai kolóniák háborús költségeinek pénzelését. Erre válaszul az emberek megnövelték a téglák méretét akkorára, hogy minél kevesebb téglából tudjanak egy házat felépíteni. Számos ilyen túlméretes téglából készült épület még ma is áll.

Windows in Brighton Street, Edinburgh

1662 és 1689 között a tűzhelyek, kandallók adója is létezett, amivel azt sikerült elérni, hogy kisebb helyre zsúfolódtak és nem raktak tüzet a lakók. A legutálatosabb és legtovább fennálló adó azonban kétségtelenül az ablakadó volt. Nagy-Britannia számos régi épületén látjuk még ennek a nyomait, a befalazott ablakokat.

Forrás: www.amusingplanet.com