Lássuk a kritikus területeket!

Ahogyan az embereknek, a rovaroknak is alapvető dolgokra van szükségük az élethez: vízre, élelemre és menedékre. Ha mindezt a te házadban találják meg, akkor bizony oda fogják bevetni magukat. „Rovarfejjel” gondolkodva könnyebben megtalálhatjuk a kritikus pontokat, amelyeket átnézve csökkenthetjük a nemkívánatos lakók számát.

1. Pangó víz

Háziállatok itatótálkája, virágalátét, ottfelejtett medence: minden olyan állóvíz, amihez már legalább egy hete nem nyúltunk, tökéletes tenyésztőhely a szúnyogoknak.

2. Eltömődött ereszcsatornák

Ne felejtsük el rendszeresen ellenőrizni a tetőt és az ereszeket. Ha ugyanis eltömődnek kosszal, levelekkel, akkor nem csak a vizet nem tudják levezetni, de remek táptalajt nyújtanak a kellemetlenkedő moszkitóknak is.

3. A szemetesek és környékük

A kuka-imádó rovarokat úgy tudjuk kordában tartani, ha nem hagyjuk eluralkodni a kellemetlen szagokat. Nem csak az a lényeges, hogy kivigyük a szemetet, ha tele van, hanem az is, hogy a kukát tisztán és szárazon tartsuk.

4. Farakások és bozótok

Lehet, hogy kényelmes, de a házfal mellé rakott fahalom nem jó megoldás. A hasábok és a növények is valódi hidat képesek a rovaroknak, elsősorban a hangyáknak formálni a ház felé, így gyerekjáték lesz a bejutás. Hagyjunk legalább 15 cm-es rést a házfal és a sövény vagy farakás között.

5. Piszkos grillező

A kerti sütögetés jó móka, de a rácsra ragadt maradékok még azután is vonzani fogják a rovarokat, hogy a bulinak vége. A másik gyakori hiba, hogy kiöntjük a maradék szörpöt, pár deci italt a kertbe a cukros lé ugyanis mindennél jobban vonzza a hangyákat.

6.Madár és rágcsálóeleség

A háziállatok eledele nem csak a háziállatokat vonzza. A kutyakaja odacsalogathatja akár a sünöket is, de a rovarok tömege is megjelenhet. Hasonló a helyzet a madár- és rágcsálóeleségekkel kinn és benn egyaránt.

7. Kültéri lámpák

A legtöbb rovar repül a fény felé, és aztán ott döngicsél körülötte, ha pedig nyitva az ajtó vagy az ablak, már benn is vannak a házban. Megoldás lehet, ha a fényforrásokat távolabb tesszük a háztól, vagy olyan égőt használunk, ami kevésbé vonzza a potyautasokat.

8. A bejárati ajtó alatti rész

A hangyák és a csótányok a létező legkisebb helyen is bejutnak, de jelentősen megkönnyítjük a dolgokat, ha nagy hézag van a bejárati ajtó alatt. Ajánlatos az aljára gumiseprűt szerelni, hogy csökkentsük a betolakodók számát.

9. Törött, repedt ablakok és hálók

Lehet, hogy csak egy kis repedésnek tűnik, de a legjobb mielőbb kicseréltetni vagy megjavíttatni a repedt ablakokat, szúnyoghálókat – ugyanis nem csak a bogarak jutnak át rajtuk villámgyorsan, de például az ételszag is, ami szintén mágnesként vonzza a nemkívánatos lakókat.

10. Repedések, hézagok

Irreális elvárás a repedésmentes ház (főleg, ha régi épületről van szó), de a nagy hézagokat érdemes megszüntetni, különösen a bejáratok, nyílászárók közelében.

11. Túlérett gyümölcs

Nem kell mindent begyömöszölni a hűtőbe, a túlérett gyümölcs viszont mágnesként működik, ha ilyet tárolsz a munkapulton, akkor a muslicákat kikerülni szinte lehetetlen. Szóval a barnuló banánokat, túlérett barackokat jobb mielőbb elfogyasztani.

12. Kartondobozok

A kartondobozokhoz használt ragasztót előszeretettel eszik a termeszek, de a csótányok, bizonyos poloskák és az egerek is szeretnek papírok közé bújni. Lehetőség szerint zárható, műanyag dobozokban tároljunk.

Forrás: www.housebeautiful.com