Kicsiben a balkonon.

A BUGA 2023 kiállításon új világcsúcs született: 2232 méter hosszan kanyarogtak a beültetett virágládák.

Az összesen 2278 darab tartó egymás mellé helyezésével a szervezők arra akarták felhívni a figyelmet, hogy már egy balkonláda virágba borításával is hozzájárulhatunk a klímaváltozás elleni harchoz.

A Mannheimben tartott expo előtt tekergő virágládasor beültetését a Bauhaus barkácsáruházlánc kivitelezte. Az elkészültét május 20-ára időzítették, a méhek világnapján tekinthették meg a látogatók a környezet- és beporzóbarát beültetéseket.

A rekordon rengetegen dolgoztak, kertészek, munkatársak, beszállítók: összesen 280 ember összehangolt együttműködésére volt szükség. Maguk a virágládák klímasemlegesek, újrahasznosított anyagokból készültek. A kiállítást megelőzően kiválasztott, fenntartható módon működő családi kertészetekben termelt virágokkal ültették be őket. A 2278 virágládába összesen kb. 14 ezer növény került, 20 fajból és 45 ezer liter tőzegmentes közeget használtak fel az ültetéshez.

Az expót követően a ládákat 10 euróért értékesítik majd. A bevételt egy, a gyermekek és fiatalok környezetvédelmi oktatását segítő munkacsoport kapja majd.

Az ötlet rámutat arra, hogy a fenntarthatóság és környezetvédelem témakörében nem nagy mértékben kell gondolkodni, hanem kis lépéseken.

Sokszor a kis költségvetésű, egyszerű ötletek azok, amelyek a legtöbbet segítik. A hasznos beporzók számára táplálékot biztosíthatunk méhlegelővel, de kerülhet a ládákba fűszer- és gyógynövény, sőt zöldség és gyümölcs is.

A rekordot Olaf Kuchenbecker, a németországi rekordhitelesítő intézet, a RID Rekord-Institut für Deutschland GmbH zsűritagja hivatalosan is elfogadta és hitelesítette, az bekerül a RID világrekordok könyvébe is.

Forrás: taspo.de, kiemelt kép: Bauhaus