Május 6-án királlyá koronázzák II. Erzsébet fiát és utódját, III. Károlyt az Egyesült Királyságban.

Az uralkodó a szertartást követően az Állami Aranyhintón (Gold State Coach) vonul majd az ünneplő tömeg előtt a Westminster-apátságból a Buckingham-palotába. A Matchbox a guruló műalkotásnak is nevezett jármű 1:64 arányú kicsinyített modelljével készül a történelmi alkalomra – hiszen a négytonnás hintónak nem csak a brit királyi család, de a Matchbox történetében is fontos szerepe van.

A minihintó 4 hónapig tartó tervezési folyamata egyesítette az idén 70 éves Matchbox kipróbált módszereit a legmodernebb technológiákkal.

Julian Payne vezető tervező bebocsátást nyert a Királyi Istállókba, hogy több száz fotót készítsen az ott állomásozó eredetiről, majd következett a kocsi, a 8 paripa és a 4 kocsis aprólékos modellezése a legutóbbi királyi felvonulások felvételeinek felhasználásával. A prototípus végül 3D nyomtatással készült el.

Fotó: Teri Weber

A Matchbox mesterei nem először készítik el a 261 éves Állami Aranyhintó mását.

A jelenlegi modell elődje II. Erzsébet koronázására készült 1953-ban, a Lesney alkatrészgyár műhelyében. A 11,8 cm-es relikviából akkor több mint 1 millió darab kelt el, a profitból pedig a gyár megalapította a kisautó üzletágat és a Matchbox márkát. Az új 23 cm-es, minden eddiginél részletesebb modell így egyszerre ünnepli III. Károly koronázását és a Matchbox 70 éves jubileumát.

Fotó: Teri Weber

A Matchbox Gold State Coach, amelyben természetesen III. Károly és Kamilla királyné másai is helyet kaptak, május 22-ig bezárólag rendelhető meg a gyűjtőknek szóló mattelcreations.com oldalon.

 

Forrás: Mattel sajtóanyaga