Szomszédok között.

Sułoszowa egy Krakkótól kevesebb mint 30 km-re fekvő település Lengyelországban. A 6000 lakosú falura csak mostanában irányult rá a nemzetközi figyelem, miután a madártávlatból készült fotók felkerültek az internetre.

Világszerte milliókat lepett meg és nyűgözött le az a számukra szokatlan elrendezés, hogy a házak egyetlen utca mindkét oldalán sorakoznak. A falu mind az 5819 lakója (2017-es népszámlálási adat) ugyanabban az utcában él – ez pedig 9 km hosszan kanyarog.

A Sułoszowa-ról készült légifotókat már 2021-ben is felkapták Lengyelországban, de egy drónfelvétel 2023-ban egyenesen nemzetközi érdeklődést váltott ki. A Föld lakóit elvarázsolta a település különleges alakja, ahogy hosszan elnyúlik az őt körülvevő dombok között – utóbbiakat pedig különböző mezőgazdasági táblák tarkítják. Sokan furcsállják, hogy mindenki a főút mellé építkezett és nem a környező lankák felé terjeszkedtek.

A lineáris, egyetlen utcás falu képét a média egy része bizarrnak nevezte, de a lengyelek megvédték a települést, mondván, hogy ez egy tipikus lengyel falu.

A közép-európai országokban nem szokatlan a hasonló elrendezés, hazánkban is vannak olyan falvak, amelyek szinte csak egy utcából állnak. Az viszont kétségtelen, hogy ez a település a levegőből nézve talán a  környező, mozaikszerű táj és a kígyózó házsor rendkívüli hosszúsága miatt is valóban különlegesen szép és lenyűgöző.

Forrás: www.odditycentral.com