A fahéj lehet a testsúly-kontroll kulcsa.

Ha idén nem szeretnél kikerekedni a decemberi eszem-iszomok után, akkor fogadj meg egy tanácsot: használd bátran a fahéjat a desszertekben, reggeli zabkásában, forró italokban!  A Michigani Élettudományok Egyetemén nemrég felfedezték, hogy ez a népszerű karácsonyi fűszer kényelmesen megoldja a nagy zabálások miatti hízás problémáját.

Kiderült ugyanis, hogy a fahéjnak elképesztő képessége van ahhoz, hogy felpörgesse az anyagcserét, felvegye a harcot a hájjal szemben és segít megelőzni a magas vércukorszint (hiperglikémia) kialakulását is.  Talán nem is véletlen, hogy annyi ünnepi finomságba, kekszbe szoktuk tenni.

Úgy tűnik, hogy a fahéj ereje a cinnamaldehid nevű illóolajban rejlik, ez adja a fűszer jellegzetes ízét és illatát. A tudósok úgy vélik, hogy ez az összetevő hat az anyagcserére, ezért most azt próbálják kideríteni, hogy miként zajlik a folyamat, milyen utak kerülnek bevonásra, hogyan működik mindez egerekben és hogyan a humán sejtekben.

A tanulmányok során a kutatók közvetlenül alkalmazták a cinnamaldehidet az emberi zsírsejtek egyik fajtáján, az ún. adipocitákon. A sejtek azonnal választoltak a kezelésre, mégpedig azzal, hogy megnőtt néhány gén aktivitása és enzim termelődése, ezek mind a lipidanyagcserét fokozzák. Lényegében a fahéj alkotója ösztönözte a zsírsejteket a raktározott energia elégetésére, ezzel segített megelőzni azokat a folyamatokat, amelyek „elzsírosodáshoz” vezetnek.

Noha ez nem az első kutatás, amely megmutatja a fahéj anyagcsere-berobbantó hatását, ez az első kísérlet, amelynek során a cinnamaldehid kezelést emberi sejteken végezték el, egészen pontosan humán zsírsejteken.

Még nem teljesen tisztázott, hogy a folyamat mögött milyen mechanizmusok állnak, így a kutatók semmiképpen sem javasolják, hogy fahéj-túladagolással ellensúlyozzuk a nagy étkezéseket. Az viszont jó ötlet lehet, ha többet használjuk ezt a fűszert idén karácsonykor!

Ráadásul a fahéj igen népszerű, elterjedt ízesítő az élelmiszeriparban, így kifejezetten kényelmes ötlet annak segítségével tartani a súlyunkat.  Nem beszélve arról, hogy az elhízás elleni gyógyszereknek is kellemesebb ízt adhat. A kutatók bizakodóak, hogy ezek a felfedezések sokkal hatékonyabb kezelésekhez vezethetnek.

A fahéj már évezredek óta az ételeink része, és az emberek többsége kedveli ezt a jellegzetes fűszert. Ezért segíthet az elhízás elleni harcban, az egészségesebb anyagcserében, és talán könnyebben betartható, kellemesebb kezeléseket kínál.

Forrás: www.mnn.com