Az uralkodók színe.

A lila még napjainkban is királyi színnek számít, ennek az kapcsolódásnak hosszú története van, mely legalább 2000 évre nyúlik vissza. A Római Birodalomban a lila szín a hatalmat és a gazdagságot jelképezte, mivel egyike volt a legritkább, legtöbb munkával előállított színeknek.

A türoszi bíbort az ókori föníciai Tyros/Türosz (a mai Libanonban Tir) városában őshonos tüskés bíborcsiga testéből vonták ki. A legenda szerint maga Héraklész fedezte fel, hogy a kutyája nyelvét bíborra festette egy csiga, amit rágcsált.

A türoszi bíbor kizárólag a társadalom magas rangú tagjai számára volt fenntartva.

A Római Birodalomban csak a császár viselhette a színt, a többiekre súlyos büntetést szabtak, ha megszegték a tilalmat.

Bolinus brandaris 01

2023-ban egy meglepő felfedezés során egy csapat angol régész Carlisle-ben évszázadok óta megőrzött türoszi bíbort ásott ki, egy 3. századból való római fürdőház lefolyóiban.

A szakértők szerint a türoszi bíbor előállítása összetett folyamat volt, amelyben a folyadék préselése akkor történt, amikor a csiga még élt. A puhatestűt napfénynek tették ki meghatározott időre, eközben a festék színt váltott. Egyetlen gramm festék előállításához akár 12 ezer csigára is szükség lehetett. A birodalom széthullásával azonban elveszett a titok, hogy miként lehet a festéket gazdag árnyalatban előállítani.

Egy évezreden át a türoszi bíbor volt a világ legértékesebb festékanyaga (még az aranynál is értékesebb!).

Jelenléte a fürdőházban megerősíti azt a feltételezést, amely szerint az épület Septimius Severus császárral állt kapcsolatban.

Ez az egyetlen példa, amit Észak-Európából ismerünk, sőt lehet, hogy az egyetlen példa egy szilárd mintára, amely fel nem használt festékanyag formájában őrzi a türoszi bíbort a Római Birodalom területéről. A régészeti lelőhely Hadrianus fala mellett fekszik. A Világörökség részét képviselő erődszerű fal a Római Birodalom északi határát jelentette.

Forrás: mymodernmet.com