Mérnöki bravúr.

A focirajongók szentélyében, a Real Madrid stadionjában nemrég befejeződött egy komoly felújítás. Az újjászületéssel olyan elképesztő felszereltséggel és megoldásokkal gazdagodott az épület, mint a kinyitható-behúzható tető vagy a leereszthető pálya.

Elsőre megdöbbentően hangozhat, de ez a valóság: amikor a sztárfocisták nem használják, akkor a teljes gyepet az alagsorban tárolják, mégpedig szegmensenként leeresztve – ezeket a részeket egy hidraulikus szerkezet mozgatja.

A földalatti üvegházban a fűszőnyeg egyfajta wellness kezelésre megy ilyenkor, UV fénnyel 14 órán át megvilágítják és rendszeresen locsolják, egészen a meccs napjáig.

A Santiago Bernabeu felújítása 5 aktív évet vett igénybe, még 2017-ben kezdődött. A rögzített tető 28 000 m², míg a behúzható rész mindössze 8 000 m²-t foglal el, így lehetővé válik a stadion használata az év bármely napján, hóban, esőben, zivatarban is.

Elsőre a leereszthető pálya viccnek tűnt, rajongók is csak akkor kezdték komolyan venni, amikor először jelentek meg a közösségi médiában olyan képek, ahol a híres gyep hiányzik és egy hatalmas betonpálya éktelenkedik a helyén.

A földalatti üvegház szellőztető-, klíma-, világító-, és öntözőrendszerrel felszerelt, vagyis mindig a legoptimálisabb körülményeket tudja biztosítani a gyep számára. Folyamatosan karban tudják tartani, anélkül, hogy megzavarnák a stadion egyéb rendezvényeit.

A különös rendszer teljes egészében a stadion alatt kapott helyet, nem kellett újabb területeket elfoglalnia.

A mérnöki mestermunka alighanem egyedülálló az egész világon. Ugyancsak úttörő a maga nemében az a tetőről lelógó, 360° LCD kivetítő, amely az élőkép mellett grafikákat, statisztikákat visszajátszásokat is egy időben képes megjeleníteni.

A felújítás a stadion befogadóképességét is növelte: 85 ezer néző fér el, és az akadálymentesítés is teljes körű. A mozgássérültek részére kialakított ülőhelyek lehetővé teszik, hogy mindenki önfeledten nézhesse a világ legnépszerűbb sportját.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org