Újra a mozikban A halál 50 órája.

A produkció kuriózuma, hogy a tipikus amerikai háborús filmekkel ellentétben nem csupán az egyik oldalt mutatja be, hanem hasonló hangsúlyt és árnyalt, kidolgozott karaktereket kapott mindkét fél.

Bár számos történész és veterán katona hangoztatta a film történelmi pontatlanságait – Eisenhower egykori tábornok, az Egyesült Államok későbbi elnöke még sajtótájékoztatót is tartott ezekről – összességében egy korhű, a háború résztvevőinek lelkiállapotát, bátorságát, önfeláldozását, emberi gyengeségeit hitelesen ábrázoló mű született.

Jack Hildyard kitűnő operatőri munkájának köszönhetően a film látványvilága szinte meghazudtolja korát. A néző úgy érezheti, szinte ott van a hadszíntéren: együtt halad a német tankokkal, körülötte dördülnek el a lövések, az orra előtt zajlanak a feszült hadi tanácskozások.

A film világpremierjét Hollywoodban tartották, 1965. december 16-án, az ardenneki csata kezdetének 21. évfordulóján. A hazai mozik 1968-ban mutatták be. A bemutató nagy siker lett, a háborús filmeposz mind a kritikusok, mind a nézők körében elismerést vívott ki.

A halál 50 órája szeptember 15-től digitálisan felújított képpel és hanggal, az eredeti magyar szinkronnal kerül újra a mozik műsorára.

A mozipremiereknél szokatlan módon mindössze egyetlen hétig látható, Budapesten kizárólag a Corvin Mozi legnagyobb vászonméretű Korda termében, emellett Kecskeméten és Nagykőrösön is műsorra tűzik.

Kedvcsinálóul egy részlet a film korábbi változatából:

Cikkünk megírásához a Pannonia Entertainment sajtóközleményét használtuk fel.