Emlék a dinók korából.

Lenyűgöző részletek: szinte eredeti állapotában őrződött meg egy virág a borostyánban. A tudósok 7 teljes példányt azonosítottak a 100 millió évesre becsült leletekben.

A Mianmarban talált kövecskékben őrzött virágokat vélhetően egy Triceratops vagy egy Tyrannosaurus rex szakította le a fákról, miközben keresztülvágtatott a dzsungelen – feltételezik Oregon Állami Egyetem kutatói. A virágok egyébként annyira aprók (3,4-5 mm-esek), hogy csak mikroszkóp alatt lehet őket igazán szemrevételezni.

Fotó: Oregon State University

A borostyán élethűen konzerválta a növényeket, ezért úgy festenek, mintha csak most szedték volna őket a kertben.  A dinoszauruszok talán megüthettek egy ágat, amiről a pici virágok lehullottak, és éppen az araukária fa kérgén keletkezett gyantában landoltak. Az araukáriák a kaurifenyők rokonai, utóbbiakat manapság Új-Zélandon és Ausztráliában kell keresnünk. A kaurifenyők speciális gyantát termelnek, amely ellenáll az időjárás viszontagságainak is.

A kutatók az így felfedezett ősvirágnak a Tropidogyne pentaptera nevet adták, a görög 5  (penta) és szárny (pteron) szavak után. A növények a madársóska-virágúak közé tartozó Cunoniaceae család tagjai, a kortárs rokonok pedig Ausztráliában és Pápua Új-Guinea-ban élnek. Az ősvirágok hasonlítanak egy Ceratopetalum gummiferum nevű bokorra, aminek virágja szintén 5 sziromlevélből áll, és pirosas- rózsaszínre színeződik késő decemberben.

Fotó: Oregon State University

A kutatók azt feltételezik, hogy a borostyán már azelőtt magába zárta a virágokat, hogy az ősi szuperkontinens  Gondwanaland darabokra esett volna, ami magyarázat lehet arra, hogy a jelenleg Ausztráliában élő virág egykori rokonát Mianmarban lelték meg.

Forrás: www.mnn.com