Az emlékhely előtt mosolyog a látogatókra.

El lehet képzelni azt a megfeszített munkát, amit a romok eltakarítása érdekében végeztek a mentőalakulatok, a 2001. szeptember 11-én történt new york-i támadásokat követően. És el lehet képzelni azt a döbbenetet, amikor egy hónapnyi harc után életet találtak a romok alatt: egy körtefa félig elszenesedett maradványait.

Alig néhány levélke zöldellett egyetlen ágon, megégett és letört gallyakkal volt tele, és a gyökere is sérült. A kitartó fát lábadozásra egy parkba szállították, de a kertészek egyáltalán nem voltak biztosak benne, hogy a fácska túlélheti a megpróbáltatásokat. 2002 tavaszán aztán megtörtént a csoda: leveleket hajtott, és egy galamb is fészket rakott a lombjában.

Fotó: 911memorialmuseum.tumblr.com

Ronaldo Vega 2007-ben projekt menedzserként átvette a new york-i emlékhely vezetését, és eszébe jutott a fa története. Elment Bronx-ba, hogy megkeresse a növényt, és nem kellett sok ahhoz, hogy beleszeressen a kis körtefába. „Igazi harcos volt, élni akart. Tudtuk, hogy vissza fog térni az eredeti helyére.” – mesélte a találkozásról.

Így a több éves bronx-i rehabilitációt követően, a Túlélő Fa hazatért. Megtalálta helyét a Nemzeti 9/11 Emlékhely és Múzeum előtt, azóta él és virul. Sebhelyes, de erős, az ágait madarak látogatják, a járókelők pedig megpihenhetnek az árnyékában.

Nap, mint nap emlékeztet az élet erejére, a kitartásra, a pusztítás emlékhelyén. Azóta új ágacskák nőttek ki a csonkokból, így jól látható a választóvonal a múlt és a jelen között. Ez a fa lett a túlélés, az újjászületés, az elpusztíthatatlanság élő jelképe.

Forrás: www.treehugger.com