Élő fosszíliák.

Az ízeltlábúak közé tartoznak a fura nevű  ugróvillások, de nem rovarok, hanem a hatlábúak altörzsébe tartozó alosztályba sorolják őket. A 3 pár lábuk mellett belső szájszervvel rendelkeznek, de szárnyuk nincs. A nevüket a speciális szervükről, az ugróvilláról kapták, amely segítségével veszély esetén magasra tudnak ugrani. Ez a potroh 4. haslemezén ered, és nyugalmi helyzetben előrefelé a testhez simul és egy akasztóba illeszkedik. Amikor a negyedik szelvény erős izomzata összehúzódik, a villa hátrafelé kivágódik, amitől a test előrelendül. Egyes csoportok ugróvillája csökevényes vagy teljesen hiányzik.

Az ugróvillások a legősibb szárazföldi állatok közé tartoznak, 400 millió éves fosszíliákat is ismerünk.

A nedves talajban vagy az avarban élnek, az ökológiai rendszer fontos részét képezik. Mohák között, a fák kérge alatt, a hómezők és gleccserek tetején, a hangya- és termeszvárakban, a kövek alatt, barlangokban, sőt, szobanövényeken is megbújhatnak.  Számos faj korhadékkal, növényi részekkel, gombákkal táplálkozik, így segítve és gyorsítva a lebomlási folyamatokat és hozzájárulva a humusz képződéséhez is. Mások ragadozók és egyensúlyban tartják a talajban élő mikrobákat. Az ugróvillások a magas páratartalmat kedvelik, a hidegre nem érzékenyek, de a melegre igen: ez elől lehúzódnak a talaj mélyebb szintjeibe.

Paranura tsushimaensis, Fotó: Hiro Kasai, Takuo Sawahata/Zootaxa

Japán kutatók most új ugróvillás fajokat fedeztek fel, rögtön négyet is.

Az állatok korhadékfákon élnek, az ország különböző pontjain. Világszerte többezer ugróvillás fajt azonosítottak már, közülük 40 fajt a Paranura nemzetségbe sorolnak. Ebből a nemzetségből eddig csak 3 faj került el Japánból. Azonban az említett kutatók most ebből a nagy családból írtak le újabb tagokat.

P. nakamurai, Fotó: Hiro Kasai, Takuo Sawahata/Zootaxa

A Paranura fajok különösen kedvelik a korhadékfákat, nem véletlenül ott bukkantak rájuk, széleslevelű fák alatt, a lehullott ágak között a földön. Az egyik legizgalmasabb felfedezés a Paranura tsushimaensis nevet kapta a Tsushima-sziget után, ahol megtalálták. Az apró, színpomás kék P. tsushimaensis teste megnyúlt, lapított, két sorban 3-3 fekete szeme van. A többi felfedezett faj (P. nakamurai, P. alpicola és P. convallis) színe a fehértől a narancssárgáig terjed.

Paranura convallis, Fotó: Hiro Kasai, Takuo Sawahata/Zootaxa

Forrás: hgizmodo.com