Kritikusan veszélyeztetett.

A karvalykeselyű (Gyps rueppellii, tudományos nevét Eduard Rüppel német természettudós után kapta) Afrika Száhel-övezetében, Közép-Afrikában, Etiópia, Szudán, Tanzánia és Guinea területén őshonos madár, a vágómadárfélék családjába tartozik.

Hosszú nyaka, gombszemei és barna-fehér tollazata tökéletes sivatagi dögevővé teszik. Ez a madár képes a legmagasabbra repülni, annyira magasra, mint a repülők. Utóbbira bizonyíték az a sajnálatos eset, amelynek során 1973. november 29-én, 11 280 méter magasan ütközött egy kereskedelmi repülőjárattal Elefántcsontpart közelében (szerencsére a gép sikeresen landolt, de szegény szárnyasból nem sok maradt).

A karvalykeselyű testhossza 85–95 centiméter, szárnyfesztávolsága 220–240 centiméter, testtömege pedig 7500 gramm. Nem a mérete a lenyűgöző, hanem a repülési magassága, amelyben egyértelmű rekorder. Az ilyen magas röpte nem gyakori, hiszen odafenn kevesebb oxigénhez jutnak az élőlények. A karvalykeselyű azonban az egyik fehérjéjét meváltoztatva képes hatékonyan repülni, az alacsony nyomás és a rendelkezésre álló kevés oxigén ellenére.

A keselyű akár 50 évig is élhet. Napi 7 órát is órát repül, éles szemével táplálék, azaz dögök után kutatva. Röpte jellegzetes, szárnyverdesés nélküli keringés. Meglehetősen szívós madár, nem zavarja a maradványokban megbúvó lépfene, botulizmus, kolera sem.

2015 óta kritikusan veszélyeztetett faj, állományát az illegális kereskedelem, orvvadászat, élőhelyek elvesztése, mérgezett táplálékok veszélyeztetik. Egyetlen tojást rak a nőstény.

Nem túl gyakori állatkerti madarak, hazánkban kizárólag a Nyíregyházi Állatparkban láthatóak. Az ott élő pár első fészekalmát 2016-ban rakta, azóta minden évben bővül a család.

Forrás: mymodernmet.com