Méretarányos makettek.

Különleges hobbinak hódol Kovács Péter ceglédi autókárpitos: gyufaszálakból épít. Korábban már készített repülőt, hajót, autót, majd megalkotta a Titanic mást (110 ezer gyufaszálból), az Eiffel tornyot (60 ezer gyufaszálból), valamint 85 ezer gyufából egy Volkswagen kisbuszt.

A fiatalember kikapcsolódásként régóta rakosgatja egymásra a gyufaszálakat, de komolyabban csak 5 éve kezdett makettezni, amikor meglátta egy angol mérnök munkáját, a Titanic mását. Azóta minden szabadidejét a makettezésre szánja.

Kovács Péter most szeretett volna egy olyan alkotással előállni, ami a lakóhelyéhez, Ceglédhez köthető. A görög kereszt alaprajzú, kupolával fedett Ceglédi Református Nagytemplom makettje 1 méter széles, 1,25 méter hosszú és 1,35 méter magas lett. Alkotója az alapot hungarocellből állította össze, erre faragasztó segítségével mintegy ötvenezer darab gyufaszálat ragasztott. A helyben készített fotók nagy segítséget jelentettek. A munka így is kb. 4 hónapig tartott.

Fotó: Kovács Péter

Az alkotás nem áll le, Péter régóta dolgozik már egy birodalmi csillagrombolón, ami száznegyven-százhatvanezer darab gyufaszálból áll jelenleg, de még nincs is kész teljesen. Az eddigi legnagyobb makettje után a Fekete gyöngy vitorlás vagy a Victory vitorlás hű mását szeretné elkészíteni.

A tervek szerint a városban hamarosan kiállítás nyílik a ceglédi fiatalember makettjeiből.

Forrás: sokszinuvidek.24.hu

A kiemelt kép illusztráció.