Most gyűjtsd be a lila virágokat.

Orgona: ez az a tavaszi virág, amely illafelhőbe borít kerteket, erdőszéleket, utcákat. A lila és fehér fejek már messziről virítanak, szívesen hozunk be egy-két csokrot a házba is.

Az orgona nem csak a vázában, de a konyhában is megállja a helyét. Készülhet belőle dzsem, szíverősítő, és szépen mutat sütemények, parfék tetején is.

Most egy mennyei szirup receptet ajánlunk, ami becsempészi a tavasz ízét a frissítő italba is.

A kicsit levendulára emlékeztető, virágos aromájú szirupból hígítva készülhet szörp, de limonádéba, koktélokba, fröccsbe is keverhető.

Elkészítés lépésről-lépésre:

Először természetesen orgonavirágot kell szednünk. Egészséges, teljesen kinyílt, nem barna virágokat gyűjtsünk! Ha elegendőt összegyűjtöttünk (kb. 4 nagy ágnyiból 6 bögre szirupra számíthatunk) le kell szedegetni a kis virágokat, az ágakra, levelekre nincs szükségünk. A tapasztalt szirupkészítők szerint egy kicsit minden orgonafajta más ízű, érdemes kísérletezni.

A virágokat egy szűrőbe téve, alaposan mossuk meg folyóvíz alatt.

Amire szükségünk lesz:

  • 2 bögre kristálycukor
  • 2 bögre víz
  • 4 bögre friss orgonavirág

A szirup elkészítése:

Keverjük össze a vizet és a cukrot egy serpenyőben, és kevergetve melegítsük a tűzhelyen, amíg a cukor el nem olvad. Lassan forraljuk fel.

Tegyük bele az orgonavirágokat, kevergessük óvatosan és fedjük le.

Csökkentsük a láng erősségét, és lassú tűzön főzzük kb. 5 percig.

Vegyük le a serpenyőt a tűzhelyről.

Ezt követően türelemre lesz szükségünk, hogy kivárjuk a legfinomabb ízű szörp elkészültét. Miután levettük a tűzről, fedjük le az edényt és várjunk. Miközben hűl a lé, a virágokból is kioldódik az édes aroma.

A virágtól is függ, hogy mennyi idő alatt készül el a tökéletes szirup. Készüljünk fel jó néhány órára (akár 6-8 órára)!

Eközben időnként kóstolgassuk a szirupot, hogy mennyire találjuk édesnek. Amikor már megfelelőnek érezzük az ízét, apró lyukú szűrő vagy gézlap segítségével szűrjük le, a virágokat távolítsuk el.

Ha elkészültünk, tegyük jól záradó üvegbe a szirupot és a hűtőben tartva 1-2 hétig eláll.

Forrás és képek: www.thespruceeats.com