12 tipp a szilikagél hasznosítására.

Biztosan te is ismered azokat a kis tasakokat, amiket a cipősdobozokba, új táskákhoz, mobiltelefonokhoz tesznek. A ‘Ne edd meg’ felirattal ellátott kis szilikagéles tasakok azt a célt szolgálják, hogy a levegőben található nedvességet magukba szívják. Valószínűleg ezek többsége a kukában végzi, mert fogalmunk sincs, hogyan tudnánk hasznosítani a párnácskákat.

szilikagel-tasak-2Fotó: Diet of Life

Ehhez adunk most 12 tippet (ráadásul, ha a gél nedvességgel szívja meg magát, mikróban vagy sütőben könnyen ki lehet újra szárítani).

1. Joker a konyhában. A konyha a lakás egyik legpáradúsabb, nedvesebb helysége. Amikor főzünk, mosogatunk, gőzölünk, rengeteg vízpára kerül a levegőbe. A növények többsége ugyan szereti ezt a klímát, de a lisztnek, cukornak, fűszereknek nem tesz jót. Az összecsomósodást remekül megelőzhetjük a szilikagél használatával.

2. Kiszárítja a mobiltelefonodat. Semmi pánik, ha vízbe esett a mobilod! Miután eltávolítottad az akkumulátort és a kártyát belőle, tedd egy nagy tálba, ami tele van tasakokkal és hagyd ott éjszakára.

3. Biztonságosan tartja a fontos irataidat. Az anyakönyvi kivonatokat, igazolványokat, okleveleket célszerű egy fedeles dobozban, némi tasak társaságában tárolni.

4. Megóvja a faragásokat. Például a tökdíszeket Halloween-kor. Ha már öregedni kezd a faragott tök, de még szeretnéd használni, tegyél bele szilikagélt.

5. Szárazon tartja a ruháidat utazás közben is. Különösen akkor jön jól ez a tipp, amikor nem sikerül tökéletesen megszárítanod a fürdőruhát, törülközőt a hazaút előtt. Pakold el némi párnácskával együtt!

6. Meghosszabbítja a drága borotvád élettartamát. A nedvességnek kitett borotva könnyen oxidálódik, és hamar kidobhatod a kukába. A fürdőszoba párás levegője helyett érdemes egy zárt befőttesüvegben tartanod a cuccot, természetesen néhány tasak kíséretében.

7. Felfrissíti az edzőcuccodat. Az edzőtáskádban is legyen szilikagél, ugyanis minél kevesebb nedvességet tárolsz, annál kellemesebb illat és frissebb edzőruha vár.

8. Óvja a fényképeződet. Ha a hideg időben fotózol, akkor a géped könnyen bepárásodik. Ha így visszateszed a tokjába, az bizony nem tesz neki jót. Ugyanúgy járhatsz el, mint a mobil esetében: miután kivetted az aksit és a kártyát, tedd tasakokkal teli tálba a gépet, hogy kiszáradjon.

9. Párátlanítja az ablakot. A lakásokban reggelre vízcseppek jelennek meg az ablakok szélén, és ez bizony állandó nedves környezet teremt, ami a falak penészedéséhez vezethet. A legjobb, ha az ablakpárkányokon szilikagéles párnácskákat tartunk.

10. Meggyorsítja a virágok szárítását. Ha dekorációs célra szeretnénk szárazvirág csokrot készíteni, akkor sokat lendíthet a folyamaton, ha egy dobozba tesszük a virágokat, és néhány tasakot teszünk melléjük.

11. Kertészkedőknek is nélkülözhetetlen. Ha a következő évre is eltennél magokat, akkor fontos, hogy száraz helyen tárold őket. A legjobb, ha egy borítékba teszed, egy párnácska kíséretében.

12. Az ezüst és egyéb ékszereket is óvja. Az ékszerek könnyen rozsdásodhatnak, csillogásuk, fényük megkopik a páradús levegőn. Jó ötlet szilikagéllel együtt tárolni őket!

szilikagel-tasak-1Fotó: Diet of Life