Mámorító finomságok a kék bogyóból.Érik a kék bogyó a határban: hívogatóan sorakoznak a gyümölcsök a bokrokon. Lassan érdemes lesz begyűjteni a kökényt, a néphit szerint akkor jó, ha már megcsípte az első dér.

Ha gyűjteni indulunk, figyeljünk arra, hogy forgalommentes helyről szedjük, semmiképpen sem főutak mellől, és kerüljük a növényvédőszerrel kezelt táblák környékét is.

Mi minden készülhet a savanykás bogyókból?

A legismertebb: a kökénygin

A finom kökénygin titka, hogy a bogyókat 1-2 napig a mélyhűtőbe tesszük a szedést követően.

Ezután egy üvegbe pakoljuk a gyümölcsöt, közel feléig megtöltve az üveget, majd jó minőségű ginnel öntjük fel a palackot. Várjunk legalább 3 hónapot. Csak azt követően adjunk hozzá cukrot vagy szirupot, hogy megízleltük (különben előfordulhat, hogy túl édes lesz, vagy pont ellenkezőleg).

A régi idők receptjeiben még mandulát is adtak a kökényginhez, ezzel marcipános ízvilágot csempésztek az italba.

Egy másik gin recept a hobbikert.hu-n >>

A különleges: a kökénywhiskey

A whiskey-hez kb. 280 g kökényt és 140 g cukrot kell 1 liter olcsóbb whiskey-vel összeturmixolni, majd egy tiszta, sterilizált üvegbe tölteni (érdekes módon, itt nem tartják fontosnak, hogy jó minőségű, drágább alapitalt használjunk).

Néhány hónapnyi álldogálás után szűrjük át gézlapon vagy egy darabka muszlinon, ugyancsak sterilizált üvegbe az itókát. Ha kevésbé édes italra vágyunk, a cukor mennyiségét csökkenthetjük, ízlés szerint.

https://www.instagram.com/p/BHVF8fRgl0b/?tagged=sloewhiskey

A kihagyhatatlan: kökény-alma zselé

Ezt a fűszeres őszi finomságot eheted karakteres sajttal, kenyéren, vagy egy kis sütivel a hideg téli napokon. A recept alapján készült zselé kicsit nyúlós, ajánlott némileg hamarabb önteni az üvegbe, mint más zseléket – később meg fog szilárdulni.

Tegyél fel kb. 1 kg cukrot egy lábosban kis lángon melegíteni.  Főzz meg 1.35 kg almát és 1.35 kg kökényt, külön-külön befőző lábosokban, annyi vízzel, amennyi ellepi. Külön-külön szűrd le a gyümölcsöket.

Mérd le a gyümölcsleveket, vegyél egyforma mennyiséget a kétféléből, és öntsd őket össze egy befőző lábosban. Adj 450 g felmelegített cukrot minden 570 ml gyümölcsléhez, keverd, amíg a cukor el nem olvad, majd gyorsan forrald fel. Akkor lesz jó, ha egy kis mennyiséget hideg bögre aljába mersz, majd a hűtőbe teszed, és ott ráncosodni kezd, ha hozzáérsz.

Azonnal fogyasztható, vagy egy évig eltartható.

https://www.instagram.com/p/sVBvdWC9Tq/?tagged=sloejelly

https://www.instagram.com/p/BYYdpB0jOPd/?tagged=sloejam

A maradék megmentésére: kökényes csoki

Ha gint vagy whiskey-t készítesz, ne dobd ki a maradék, alkohol-áztatta kökényt, ami visszamarad a műveletből. Készíts belőle finom bonbonokat! Egyszerűen csak olvassz meg egy tábla jó minőségű étcsokit és porciózd jégkockatartóba. Adj minden csokikockához kökényt (ginből is mehet bele 1-2 csepp), aztán a tetejére is csurgass egy kis csokit. Végül tedd hűtőbe, hogy megszilárduljon.

https://www.instagram.com/p/k7_DsmNVzO/?tagged=sloechocolates