Virágkoszorú.

Anna Senik egy ukrán fotós, aki normális körülmények között a munkáját végzi. Most korábbi képeit vette elő, hogy megmutassa: milyen élettel teli, gazdag kulturális örökséggel, népművészettel rendelkezik Ukrajna. Az etno-fotográfiai sorozaton a hagyományos fejdíszeket, ékszereket, mintás ruhákat viselő nőket mutat be.

Ahogyan sokan mások Ukrajnában, úgy Senik is fényképező helyett fegyvert ragadott, hogy a hazáját védje. Most már hihetetlennek tűnik, hogy a 10 éve fotósként dolgozó nő tavaly még kizárólag a művészi munkájának élhetett. 2021-ben 33 képsorozatot készített, most pedig még gondolni sem tud arra, hogy mikor térhet vissza a szenvedélyéhez.

Ezekben a nehéz időkben különösen megkapó végignézni a képeken, megismerni a gazdag, tradicionális öltözékeket. Az ukrán népviselet az ünnepélyesen emelkedett hangulat megnyilvánulása, a régi hercegi és kozák idők kulturális öröksége. Érdekes, hogy az idegen uralmak alatt mindig szimbólumnak tekintették, egyfajta csendes ellenállásnak, a nehéz idők menedékének.

Az ukrán népviselet alapja a barokk, a barokkos túlzás, túldíszítettség jellemzi. A népviselet számtalan részből áll, de szabása egyszerű, a fehér szín dominál. A túldíszítettség, a minták gazdagsága, a színek élénksége viszont szembetűnő.

Ez rögtön tettenérhető a lányok és a fiatal asszonyok nyakának díszeinél, a gyöngyöknél és aranyérméknél, az utóbbiakat valamikor ,,dukátoknak” nevezték. Régi ukrán szokás szerint a keresztapa – a keresztelő első évfordulóján – arany érmesort ajándékozott kereszt-lányának. A fejdísz hangsúlyos, vasárnap és ünnepeken a lányok haját szalag díszítette. Kiválasztva az egyik legszebbet a lány körbetekerte vele a fejét, majd a hátán lógó szalagvégekhez kötötte a többi szalagot. Azokra tette fel a gyönyörű koszorút, az éket, amely virágokból készült.

A lányoknak valamikor fedetlen fővel kellett járniuk, de ez nem mindig volt lehetséges. A téli fagy és a nyári forróság rákényszerítette őket, hogy kendővel fedjék fejüket A kendőt néha háromszög alakúra hajtogatták és a fejük köré tekerték, a fejtetőt szabadon hagyva, hogy a haj látható maradjon. A kendőket gyakran selyem-, ezüst- vagy aranycérnával hímezték.

A női blúz a legősibb ruhák közé tartozik. A történészek szerint Ukrajnában és Oroszországban a hercegi időkben övvel átkötött hosszú blúz volt a lányok és asszonyok egyetlen öltözéke a meleg évszakokban. Minden ukrán női blúz ujja széles és hosszú, a blúz alapja fehér és a ruhadarab gazdagon hímzett. A legnagyobb és legszebb hímzések a lányok blúzain vannak, a fiatal asszonyok már szolidabban hímzik blúzaikat. Az öltözékhez általában szattyáncsizma járt. A legkedveltebbek a piros szattyánok voltak, amelyeket vasárnap és ünnepnapokon viseltek az ünnepnapi ruházat részeként. Télen az öltözetet irhabunda vagy bekecs egészítette ki.

Forrás: scoop.upworthy.com