Elkerülik az egerek a csípős magokat.

A Ghost Pepper (Szellemchilli) egy nagyon erős paprikafajta, egészen 2011-ig a világ legerősebbjeként tartották számon. A brutális zöldség csak gyakorlott csípős étel-evőknek ajánlott, tudunk olyan személyről, aki a kóstolgatás után a kórházban végezte.

Nem csoda, hogy az emberek többsége menekül a Szellemchilitől – hasonlóképpen tesznek az egerek is. Egy nemrég megjelent tanulmány szerint a tudósok rájöttek, hogy ez a paprikafajta kulcsfontosságú lehet a rágcsálók távol tartásában, ugyanis nem falják fel mag állapotban a gabonaféléket, fűféléket így azok teremhetnek, növekedhetnek.

Fotó: FLICKR/ELI CHRISTMAN

Egy nemrégiben publikált tanulmány (Restoration Ecology) szerint a 4 éves kísérlet hasonló eredménnyel zárult akkor is, ha a laboratóriumban végezték (a Rocky Mountain Kutatóállomáson), és akkor is, ha  a szántóföldön, Missoula Valley-ben. A biológusok őrölt Szellemchilli porral vonták be a magokat, hogy megfigyelhessék, az őzegerek miként reagálnak a kapszaicinre, azaz az aktív összetevőre, amely a csípősségért felelős.

Amikor a kutatók a csípős magvakat a hagyományos magvak mellé helyezték a laboratóriumi etetési kísérletekben, az egerek elkerülték a chilliporos rágcsát, inkább a távolabbi, normál magvakat fogyasztották. Hasonló eredmények születtek a szabadföldi kísérletben is, ahol azonban nehezebb volt a tudósok dolga. Itt ugyanis sokkal bonyolultabbnak bizonyult kapszaicinnel borítani a magokat, sok próbálkozásba került, míg a helyén maradt az anyag és valóban tartós bevonatot képezett.

Fotó: FLICKR/GREGORY “SLOBIRDR” SMITH

A legutolsó felvitelnél (amikor már valóban ott maradt a chilipor), az őzegerek által megevett magok száma 86%-kal esett vissza, ami igen bizató eredmény. A vizsgálatok rávilágítottak arra, hogy a kisemlősök magzsákmányolása mennyire jelentős bizonyos növények (különösen a nagyobb magvúak) esetében.

Az eredmények nem csak a gyepek, szántóföldek számra jelentenek jó hírt, de a rágcsálóknak is: így ugyanis elkerülhetik a káros, halálos kémiai vegyszerekkel való találkozást, hiszen a chilii csak riasztja, de nem öli meg őket.

Ez egyébként nem az első alkalom, amikor a chilli paprikát természetes állatriasztóként tesztelték. Hasonló módon már alkalmazták az elefántok ellen Afrikában, ahol a farmerek már régóta küzdöttek, hogy a hatalmas emlősöket távol tartsák a növényektől, és olyan kísérletekről is tudunk, amikor a túrázókat próbálták megvédeni a medvetámadásoktól.

Fotó: FLICKR/DOMINIC SHERONY

Az eddigi vizsgálatok tehát arra utalnak, hogy a Szellemchilli egy fontos, környezetbarát eszköz lehet a gabonaföldek és gyepek rágcsálók elleni védelmében.

Forrás: www.greenmatters.com