Egész évben virít valami.

Mainau egy kis sziget a Boden-tóban, amelyet a szárazfölddel híd köt össze. A botanikus kert és a történelmi kastélypark Németország egyik legvonzóbb turisztikai létesítménye. Évente mintegy 2 millió látgató keresi fel a varázslatos szigetet.

A sziget történelmének magyar vonatkozása is van, 1827-ben Esterházy Miklós vette meg a földdarabot, kitisztította a területet és növényritkaságokat, délszaki fákat is ültetett. 1930-ban kezdődött a Bernadotte-korszak, ma is ez a család lakik a gyönyörű kastélyban. Rengeteg munkájuk van a végeredményben, ők varázsolták ugyanis újjá az addigra rettenetesen elhanyagolt állapotban lévő kastélyt. 1974-ben kezdeményezésükre alapítvány létesült, amely megteremtette a „Blumeninsel Mainau” kereskedelmi társaságot. A szigetecske mai pompáját, a gyönyörű kerteket is nekik köszönhetjük.

A 45 hektáros sziget minden évszakban lenyűgözi a látogatókat. A virágözön hagyományosan márciusban indul az orchideákkal a pálmaházban. Európa egyik legjelentősebb üvegházában mintegy 3000 különféle orchidea fajta bontja szirmait. A szabadban is megindul a bimbók nyílása, az első hóvirágokat krókuszok és tulipánok ezrei követik. Rengeteg szín, forma, illat: mindig nyílik valami és észre sem vesszük a hervadást, oly tökéletes az elrendezés. Több mint 400 fajta tulipán virít ilyenkor az ágyásokban és az utacskák körül. A földbe minden évben 100 ezer tulipánhagyma kerül.

Június a rózsák hónapja, virágok királynőjének mintegy 1000 fajtája bont szirmot a rózsakertben. A látogatók ezek közül minden évben megválasztják a legszebbet, Mainau Rózsakirálynőjét. Nagy hagyománya van a dáliák bemutatásának is, közel 12 ezer dália virít 270 fajtából, valóságos tűzijátékkal robbannak be a színek. Kiemelkedik még a jácintok, a rododendronok gazdagsága is. Egy Esterházy által 1830-ban ültetett tulipánfa ma már a 43 méteres magasságot is eléri.

Németország második legnagyobb lepkeháza a sziget másik büszkesége. A trópusi világban ezernyi színes pillangó és lepke repked, nem egyszer a látogatók vállára szállnak a barátságos, szelíd szépségek.

Forrás: www.mainau.de