Madárdalos váróterem.

A fecskeállomány több mint két évtizede folyamatosan csökken. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület különböző programok segítségével próbál tenni a madarakért, nem csak a lakosságot ösztönzik a fecskék védelmére, de az intézményeket is.

A fecskék szívesen építenek fészkeket a vasútállomásokon, azonban az épületek felújítása és korszerűsítése miatt gyakran kényszerülnek elhagyni a lakóhelyüket. Szerencsére a MÁV számára is fontos, hogy óvják és védjék a természeti értékeket, így a fecskéket is, ezért együttműködve az MME-vel mindent megtesznek a madarak visszatelepítése érdekében.

Az elmúlt évben az országban számos vasútállomáson helyeztek ki fecskebölcsőket. Most a Zöld Dunakanyar Alapítványtól a Zöld Dunakanyar Program keretében újabb 80 fecskebölcsőt kapott a vasúttársaság, aminek közel a felét már felszerelték a Dunakanyar négy megállójában: Nagymaros-Visegrádon 16, Kismaroson és Nagymaroson 6-6, Verőcén pedig 10 új „fecskeotthon” várja a lakhelyet kereső madarakat. Tervezetten a további 42 darabot is hamarosan felszerelik.

A kerámiából készült műfészkek mellé fecskepelenkaként funkcionáló deszkákat is rögzítenek, hogy az állomás környezete is tisztán tartható legyen.

Tavaly a MÁV munkatársai a Szeged–Békéscsaba vasútvonal mentén kilenc, a dél-dunántúli térségben tíz állomáson helyeztek el 180-180 fecskebölcsőt. Idén újabb 10 dél-dunántúli helyszínre szeretnének kirakni további 160 darabot.

Forrás és képek: www.mavcsoport.hu

A kiemelt kép illusztráció.