Kettős örökség. 

Számos titkot őriz az Amazonas menti őrserdők mélye: a sűrű lombkoronában máig ismeretlen fajok élnek, fel nem tárt gyógyhatással bíró növények lapulnak, de a mindent elborító növényzet többezer éves történelmet és az emberiség számtalan fejezetét is rejti.

Az Amazonas-medence legalább 13 ezer éve lakott, valójában sosem volt érintetlen oázis, mindig is használták és formálták a határán belül élő emberek.

A modern lézeres technológiák képesek behatóbban feltárni a múltat. Egy nemrég megjelent tanulmány a Science tudományos folyóiratban arról számol be, hogy 2500 éves városokat, utakat, teraszokat sikerült felfedezni a modern módszerek segítségével, mindez pedig nyüzsgő, lenyűgöző, ősi városi civilizációkat tár fel előttünk.

A lidar egy olyan lézeres technológia, amit általában repülőgépről alkalmaznak. A lézer impulzusokat küld, amelyek visszatükröződnek a tárgyak felületéről. Ezeket az adatokat összegyűjtik és a helyadatokkal egészítik ki. A lézer ilymódon képes átvágni a sűrű dzsungelen, hogy romokat fedezzen fel és feltárja alattuk a talaj alakját.

Az utolsó szkennelés, ami egy 2015 óta zajló kutatás része az Upano völgyben, 6000 földdombot jegyzett fel, amelyek tetején komplex struktúrák vannak vagy valaha voltak. Növénytermesztésre használt teraszos kertek, széles és egyenes úthálózat, házak és szertartásokra készült épületek mind feltüntetésre kerültek a domborzati ábrázolásokon.

Az 5 nagy és 10 kisebb komplexum vagy város felfedezése korábban nem volt ismert, noha régóta tanulmányozzák a közeli Sangay és Kilamope letelepedéseit.

A feltárt maradványok az i. e. 500- i. sz. 300-600 közötti periódushoz kötődnek, ami nagyrészt egybeesik az ókori görög és római hegemóniával a Földközi-tenger vidékén.

A felfedezések rámutatnak a dél-amerikai ősi technológiák összetettségére és egyenlőségére. Egy ilyen felfedezés újabb élő példája annak, hogy alábecsüljük Amazónia kettős örökségét, ami nem pusztán környezeti, de kulturális és őshonos jelentőséggel is bír.

Forrás: mymodernmet.com

A kiemelt kép illusztráció.