Feltárul az evolúció.

Kisebb, mint egy köröm, de a jelentősége óriási, segítségével az emlősök fejlődését is jobban megérthetjük: egy Oklahoma államban található mészkőbarlang rendszerben (Richards Spur) találtak rá arra a különleges bőrdarabra, amit több millió évvel ezelőtt ’viselhetett’ egy őslény.

A fosszíliáról a Current Biology folyóiratban számoltak be a tudósok, korát legalább 21 millió évesre teszik.

Ez az első ’bőrkövület’ a paleozoikum korból, a bőr dudoros felülete egy krokodil bőrére emlékeztet, ami azt feltételezi, hogy egy korai amniota (magzatburkos) viselhette magán. Mint a legősibb epidermisz, amit valaha találtak, kritikus kapcsolatot tárhat fel az evolúció megértésében.

A korai amnioták jelentős mérföldkőnek számítottak, mert ők voltak az első teremtmények, akik sikeresen megéltek a szárazföldön.

Ezeknek a gyíkszerű lényeknek, amelyek fejlődése később elágazott emlősökre, hüllőkre és madarakra, a kültakarójukat nedvesen kellett tartaniuk és meg kellett óvni magukat a patogénektől.

Az állatok a korai perm időszakban beleeshettek a barlangrendszer üregeibe és ott nagyon finom agyagtalajban temetődtek, ami késleltette a bomlási folyamatokat. A barlangrendszer ugyanakkor aktív olajszivárgóként is működött a permben, a kőolajban  és a petróleumban lévő szénhidrogének közötti kölcsönhatás pedig vélhetően segítette a bőr tartósítását.  A kutatók úgy vélik, hogy ez a bőr lehet az ősi példa a magzatburkosok bőrszerkezetére, amely később lehetővé tette a madártollak és az emberi szőrtüszők kifejlődését.

Forrás: mymodernmet.com, kiemelt kép: Current Biology/Mooney et al.