Ahhoz, hogy a kert pompáját egész évben megőrizhesd, nem szabad elfeledkezni a növényvédelemről.

Ne várd meg, míg a kórokozók és kártevők tönkreteszik a dísznövényeket és a konyhakertet. Fontos, hogy a növényápolást egész évben, megelőző jelleggel végezd. Cikkünkben bemutatjuk azokat a valóban hatékony és bárki által beszerezhető anyagokat, amelyek segítenek felvenni a kesztyűt a legmakacsabb kártevőkkel szemben is.

Miért fontos hangsúlyt fektetni a növényvédelemre?

A növények folyamatos veszélynek vannak kitéve, mivel kertünk bioszférája telis-tele van olyan vírusokkal, baktériumokkal, gombákkal, rovarokkal és egyéb kártevőkkel, amelyek veszélyesek lehetnek rájuk nézve.

Azonban a növényvédelem segítséget nyújt abban, hogy a természetre és a kertben tartózkodó emberekre veszélytelen módon óvjuk meg a szeretett növényeket. Nem érdemes elhanyagolni a növényápolást, hiszen a megelőzés költsége rendszerint csekély a lehetséges kárhoz képest.

Míg bizonyos esetekben szükséges lehet növényvédő szakember segítségét kérni, kisebb hobbikerteknél gyakran saját kezűleg is elvégezhető a szükséges növényápolási feladat. A következőkben bemutatjuk azokat a házilag is használható anyagokat, amelyek nem hiányozhatnak egy kerttulaj arzenáljából sem.

4 tipp, amely segíthet a növények megóvásában

Ahhoz, hogy a kertgondozási munka gyümölcsét ne tudják megcsócsálni a kártevők, muszáj jelentős hangsúlyt fektetni a növényvédelemre. A következőkben bemutatjuk a mindenki által elérhető, legnépszerűbb megoldásokat.

Hagymaolaj a gyökérzöldségek védelméért

A hagymaolaj kiváló védelmet nyújt a répalégy ellen a gyökérzöldségek számára. Vetést követően azonnal használható a legjobb eredmény érdekében. Javasoljuk, hogy helyezd az erős illatú anyagot párologtató edénybe.

Sör a csigák ellen

Hatalmas kárt tehetnek a kiskertben a mohó csigák, azonban egyszerűen távol tarthatod őket a zöldségágyástól. Ehhez nincs másra szükség, csupán hígítatlan sörre és egy lapos edényre. Öntsd az italt az alacsony falú tárolóba, majd süllyeszd a talajba. Rövid időn belül elkezdi vonzani a csigákat, akik csapdába esnek a folyadékban.

Konyhasó a gombák és szőlők megóvásáért

Tudtad, hogy a konyhasó gombaölő és rovarirtó hatású? A fillérekért beszerezhető hétköznapi anyag valódi bio növényvédő szer, amely egyaránt használható a gomba- és szőlőtermesztésben. Mutatjuk, hogyan érdemes használni!

Gombatermesztés esetén gyakori a száraz és nedves mólé, illetve a penészfertőzés. A gombaállomány megóvásához helyezz az érintett területekre kanállal granulált konyhasót. Ez a módszer rövid időn belül segít megszüntetni a fertőzést és megakadályozza a terjedést.

Lisztharmat vagy tarka szőlőmoly támadta meg a szőlőt? Ez esetben használj vizes sóoldatot a károkozók ellen! Ügyelj arra, hogy csak az érintett részekre jusson az oldat. Ehhez hasznos lehet permetező eszközt bevetni, amellyel a folyadék pontos adagolása és a célzás gyerekjáték.

Professzionális permetszer olyan helyzetekre, amikor a bio megoldás már nem segít

Bár a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) számtalan természetes, minden háztartásban elérhető anyagot javasol a növényvédelemre, előfordulhat, hogy ezek az anyagok nem bizonyulnak elegendőnek. Ilyenkor érdemes professzionális vegyszereket bevetni a kert védelme érdekében.

Az egyik legnépszerűbb megoldást a gomba és rovarölő hatású lemosó permetszerek jelentik, amelyek gyakran tartalmaznak rezet és ként. Ezek az anyagok hatékony védelmet nyújtanak a monília, peronoszpóra, lisztharmat és egyéb kórokozók ellen. A kén erőteljes atkagyérítő hatású, így további védelemmel szolgál. Előny, hogy a professzionális permetszerek közül számos méhbarát, így nem jelentenek veszélyt az ökoszisztéma oly fontos résztvevőire.

Zákány Szerszámház: a megbízható online szerszámáruház

Megbízható szerszám webshopot keresel a kertészeti eszközök beszerzéséhez? Akkor válaszd a Zákány Szerszámházat, ahol hatalmas kínálat, segítőkész szakemberek és csábító árak várnak. Találd meg a több ezer szerszám közül az számodra tökéletes darabokat!