Rituálék.

A Guachimontones egy hatalmas régészeti lelőhely Mexikóban. Szokták teuchitláni lelőhelynek és a hozzá tartozó kultúrát teuchitláni kultúrának is nevezni. A világ legnagyobb régészeti lelőhelyét 1969-ben fedezte fel egy amerikai régész, Dr. Phil Weigand és felesége, Jalisco fennsíkján.

A Tequila völgyet elfoglaló teuchitláni kultúra i. e. 300 i. sz. 500 között virágzott. Az itt élők vallási építészete híres a körkörös lépcsős piramisokról, amelyek az oltárban csúcsosodnak ki. A piramist patio-k gyűrűje fogja közre, és egy külső kör, négyszögletű talpazatokkal, amelyek száma 4 és 16 között változik, zárja körbe a patio-t.

További vizsgálatok során több mint 200 Guachimontones-re bukkantak Nyugat-Mexikóban. Noha a teuchitláni és a nagyobb közép-amerikai kultúrák közötti kapcsolat bizonytalan, vannak bizonyítékok arra, hogy közös isteneik és szertartásaik voltak.

A teuchitláni és a régebbi, aknasír kultúra (i. e. 500-i. sz. 400) közti kapcsolat viszont nyilvánvaló. Az azonban még mindig kérdéses, hogy a piramisok a korábban létező aknasírok tetejére épültek-e, de az aknasírok közvetlenül a Guachimonton építmények talpazatai alatt találhatók.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

david muñiz (@edavidm) által megosztott bejegyzés

A teuchitlániak a piramisokat elsősorban a rituálékhoz használták, amelynek során Ehecatl, a szél istene előtt tisztelegtek A feltárások rávilágítottak arra, hogy az oltár közepén egy lyuk volt, amibe talán póznát tettek. Az oszlop ceremóniák elterjedtek voltak a közösségben, a rituálék során gyakran egy papot is bevontak aki lelógatta magát a rúdról és egy madár repülését utánozta, amivel az isten iránti odaadását fejezte ki.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Eden Altamirano (@eden_halak) által megosztott bejegyzés

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Eden Altamirano (@eden_halak) által megosztott bejegyzés

A 19 hektáros területen összesen 10 kör alaprajzú építmény és két labdajátékpálya rejlik, ezek közül négy piramis vagy piramismaradvány a fontosabb és egy labdapálya. A legnagyobb piramis, az úgynevezett Gran Guachi, a második legnagyobb piramis pedig a La Iguana, ami a leglátványosabb mind közül, mivel ezt állították helyre legjobban.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Alejandro Velasco (@alex.velasco_) által megosztott bejegyzés

Forrás: themindcircle.com