Hálóba dolgozott maradványok.

Jó néhány állat rendelkezik különleges álcázási módszerrel: tökéletesen a környezetbe olvadó színt ölt, levelet, faágat formáz, netán képes felvenni egy másik élőlény külsejét. Az álcázás azt a célt szolgálja, hogy a ragadozók figyelmét eltereljék, így megmeneküljenek.

A Cyclosa ginnaga nevű pók mesterfokon űzi az álcázást, bármilyen gusztustalannak is tűnik az ötlete.

A Cyclosa ginnaga egy Tajvanban, Kínában, Japánban és Dél-Korában élő pók, amely úgy menekül meg a ragadozóktól, hogy egy madárürülék külsejét ölti magára. Ezt különféle selyemfüggelékek segítségével éri el, valamint tojásdarabok, zsákmánymaradványok, csontok, növényi részek hálóba dolgozásával, amelytől az leginkább egy madárkakira hasonlít. A pók, aminek a háta is fehér, ezt követően beleül az ál-ürülékbe, így szinte láthatatlanná válik a ragadozók számára.

A pók alakja és mérete közel azonos a leveleken lévő valódi madárürülékével. A pók és a háló színe alig különbözik, a köztük lévő különbség túl kicsi ahhoz, hogy a ragadozódarazsaknak feltűnjön.

Annak érdekében, hogy kiderüljön, az álca működik-e élesben, a Tajvani Egyetem kutatócsapata vadon élő pókokat fogott és sötétített be (vagy magát a vagy a madárürülékszerű struktúrát), majd videókamerákat állított fel és néhány napon keresztül megfigyelte az ízeltlábúakat. A vizsgálatok azt mutatták, hogy fekete hálójú vagy testű pókokat sokkal nagyobb valószínűséggel támadták meg a ragadozók, mint azokat, amelyeknek a külsejét nem manipulálták ily módon.

Forrás: www.amusingplanet.com