A figyelem középpontjában.

A paradicsommadarak káprázatos udvarlási rituáléjukról és színpompás tollazatukról ismertek. A család minden tagja lenyűgöző külsővel rendelkezik és bizarr rituálékat folytat. Az Indonézia és Pápua Új-Guinea területén őshonos galléros paradicsommadár (Lophorina superba) esetében is csak a hím ölt díszes ruhát, ami zöld koronából és kék-zöld mellvédből áll, ami az udvarlás alatt kiterjeszthető, akárcsak a hosszú, bársonyos, fekete tollak a hátán, amelyek terjedelme szintén megnövelhető. Az udvarlás annyira szürreális, hogy a hím nem is hasonlít már egy madárra közben, amikor kitárja a szárnyait, a tojó csupán egy fekete korongot és benne egy kék mosolygó arcot lát.

A tojók egyedszáma szokatlanul alacsony, ezért a hímek őrült versengésbe kezdenek értük. Még táncparkettet is készítenek, amelyről lesöprik a szemetet, majd a hím hangos hívással nyűgözi le a tojót. Miután a kíváncsi nőstény megjelenik, a hímek felöltik a fura ruhát és eszeveszetten ugrálnak a tojó körül, aki átlagosan 15-20 lovagot utasít vissza, mielőtt a párzásba beleegyezik.

A lantfarkú paradicsommadár (Cicinnurus respublica) hímje is táncot mutat be egy arénában, amelynek takarosnak kell lennie, ezért még a leveleket is és a nem kívánt törmelékeket is eltakarítja, így biztos, hogy a lenyűgöző színei és formái kerülnek a figyelem középpontjába.

A selyemszalagos paradicsomszarka (Astrapia mayeri) két különlegesen hosszú, szalagszerű, fehér farktollal rendelkezik. A kb. 32 cm hosszú madárka farka akár egy méteres is lehet, a hím szalagszerű faroktolla a leghosszabb a testméretéhez viszonyítva a madárvilágban, a test háromszorosát teszi ki.

A fátyolos paradicsommadár (Pteridophora alberti) két kiemelkedően hosszú, csipkés, zománckék szemöldtöktollal hívja fel magára a figyelmet, amelyek egymástól függetlenül is felállíthatók a madár kedve szerint. Annyira bizarr a hím díszes feje, hogy amikor az első példányt Európába szállították, az európaiak nem akarták elhinni, hogy nem hamisítvány.

Forrás: www.amusingplanet.com