Itt a tavasz, irány a zötyögős kirándulás!

A tavasz közeledtével újra megindul a forgalom kisvasútjainkon. Idén örömteli bővülés lesz a menetrendben, és továbbra is választhatunk a gőzmozdonyos járatok, erdei kisvasutak, vizek mellett robogó szerelvények, bájos kis múzeumvasutak között.

Érdemes egy kirándulással, erdőjárással összekötni a vonatozást, kicsik-nagyok örömére!

Gőzmozdonyos nosztalgiavonatokkal itt utazhatunk:

Gemencen – a vadregényes Duna parton,március 31-étől hétvégéken és ünnepnapokon Pörböly-Gyöngyösoldal viszonylatban

Nagycenken – a bájos múzeumvasúttal,

Csömödéren – hazánk leghosszabb kisvasúti hálózatán.

Debrecenben, Királyréten és Szilvásváradon eseti jelleggel meghirdetett közlekedési napokon, a Gyermekvasúton és Gyöngyösön a gőzmozdonyok felújítás alatt állnak, közlekedésük a felújítás befejezéséig sajnos szünetel.

„Hagyományos” kisvonatokból is gazdag a választék:

Egész évben közlekednek a vonatok a tóparti Balatonfenyvesen (minden nap), a népszerű budapesti Gyermekvasúton (április 30-ig hétfő kivételével naponta, májustól minden nap), a Somogy zöld szíveként ismert Kaszón (kedd, csütörtök és szombati napokon), valamint az elképesztően hangulatos Lillafüreden (március 31-ig szabad és munkaszünetes napokon, azt követően naponta).

Almamelléken – a zselici csühögőn: április 22-től hétvégenként újra közlekednek az Almamelléki Erdei Vasút szerelvényei.

Csömödéren – ahol Ábelen is utazhatunk: április 22-től vasárnap kivételével minden nap közlekednek a Csömödéri Erdei Vasút szerelvényei. A tervek szerint Ábel gőzös a következő napokon fog közlekedni: április 22., május 20., június 5., 24., július 15., augusztus 19. Az április 23-i szezonkezdet előtt Húsvétkor, április 15-én indulnak különvonatok.

Debrecenben – a népszerű Zsuzsin: március 15-től hétvégén és munkaszünetes napokon, április 22-től szeptember 3ö-ig pedig kedden, csütörtökön és pénteken is közlekednek a Zsuzsi Erdei Vasút szerelvényei.

Felsőtárkányban – a Bükk díszletei között: március 15-től hétvégenként újra közlekednek a Felsőtárkányi Erdei Vasút szerelvényei. (Nyáron, július 5. és szeptember 1. között a szerelvények szerdán, csütörtökön és pénteken is fognak közlekedni!) Újdonság, hogy minden közlekedési napon immár négy vonatpár közlekedik a kisvasúton.

Gemencen – az ártéri erdőn keresztül zakatolva: a Gemenci Erdei Vasút szerelvényei március 26-ig Pörböly és Malomtelelő között közlekednek kedd és szerda kivételével minden nap. Március 4-tól hétvégéken és munkaszüneti napokon 2 vonat is indul az erdőbe 11.00 és 13.00 órakor. A nyári menetrendi időszak április 1-án kezdődik és október 29-ig tart. Hétköznapokon 4 vonat közlekedik Pörböly és Malomtelelő között, hétvégén és ünnepnapokon Pörbölyről 4 vonat indul Malomtelelőre ill. 3 vonattal lehet eljutni Gemenc-Dunapartra. Keselyűsből 5 vonattal lehet Gemenc-Dunapart megállóig utazni. Szintén április 1-től közlekednek hétvégén és ünnepnapokon a Rezét gőzössel vontatott nosztalgiavonatok is, idén Pörböly és Malomtelelő között.

Gyöngyösön – a Mátra lábától indulva: március 15-től (március 31-ig csak szabad és munkaszünetes napokon) közlekednek a Mátravasút szerelvényei mind a mátrafüredi, mind pedig a szalajkaházi vonalon. Április 1-től a mátrafüredi vonalon naponta közlekednek a szerelvények. Nyáron, június 19. és augusztus 27. között Szalajkaház felé szerdán, csütörtökön és pénteken is lesz közlekedés.

Hortobágyon – a madarakat lesve : április 1-től hétvégenként közlekednek a Hortobágy-Halastavi Kisvasút szerelvényei. Nyáron, júliusban és augusztusban a szerelvények hétköznap is fognak közlekedni.

Kemencén – erdők között bújva: április 1-től hétvégente és munkaszünetes napokon utazhatunk a Kemencei Erdei Múzeumvasút szerelvényein.

Királyréten – a népszerű kirándulóhelyen: a Királyréti Erdei Vasút szerelvényei március végéig hétvégente, április 1-től minden nap közlekednek.

Lillafüreden – a mesebeli díszletek között: a LÁEV fővonalán Lillafüred-Garadna felé március 31-ig szabad és munkaszünetes napokon, április 1-től naponta közlekednek a vonatok. A szárnyvonalon Mahóca felé idén sincs menetrend szerinti közlekedés, de a számos, előre meghirdetett különvonattal be lehet barangolni e vonal környékét is!

Mesztegnyőn – hazánk egyik leghangulatosabb kisvonatán: Április 1-től hétvégenként közlekednek a Mesztegnyői Erdei Vasút szerelvényei.

Nagycenken – történelmi környezetben: a Széchenyi Múzeumvasút szerelvényei április 1-től október 1-ig szabad- és munkaszüneti napokon valamint meghirdetett további napokon (május 12, 19, 25, 26. június 2, 9, 16, 23, 30., július 7, 14, 21, 28. augusztus 4, 11, 18. szeptember 21.) közlekednek. Gőzmozdonyos közlekedési napok: április 16,17. május 1, 26, 27, 28. június 4, 17, 24. július 9, 23. augusztus 6, 20. szeptember 16, 17, 21.

Pálházán – a Zemplén mesés vidékén: április 15-től indul el a menetrend szerinti közlekedés. A nagy érdeklődésre való tekintettel azonban – az általánostól eltérő menetrend szerint – már április első két hétvégéjén is közlekednek a vonatok.

Szilvásváradon – ahol Szilvit is megrendelhetjük: a vonatok március 31-ig menetrend szerint csak szabad és munkaszünetes napokon, az követően naponta közlekednek. Szilvi gőzös különvonatként rendelhető.

Szob-Nagybörzsönyön – a Dunakanyarban: március 15-től szabad és munkaszünetes napokon közlekednek a vonatok a teljes vonalon Szob és Nagybörzsöny között.

Vál-völgyi Kisvasút – a főváros környéki kirándulásra csábító: április 30-ig hétvégente, május 1-től pedig naponta közlekednek a vonatok.

További információk és minden, ami kisvasút: www.kisvasut.hu