Napsütötte Toszkána.

A Rafael Viñoly Építészeti Stúdió meglepő és egyedülálló tervvel rukkolt elő a firenzei Amerigo Vespucci Repülőteret illetően. Az átépülő és bővülő új terminál a tervek szerint 5,9 millió utast fog évente kiszolgálni, amellyel Toszkána egyik legnagyobb légikikötője lesz. Az olasz hagyományokat és értékeket hangsúlyozandó a reptérre egy egészen különleges elemet terveztek. A munkálatok első fázisa várhatóan 2026-ra, a második 2035-re fejeződik be.

A terminál a várossal összekötő könnyűvasutat is magában foglal majd, amely sokkal fenntarthatóbb tömegközlekedési alternatívát nyújt. A projekt átrendezi a meglévő kifutópályák tájolását is, 90 fokkal elforgatva és meghosszabbítva azokat.

Kétségtelen, hogy a tervek legkülönlegesebb pontja az a közel 8 hektáros szőlőültetvény, ami az elképzelések szerint a repülőtér enyhén lejtős tetején kap majd helyet.

A toszkán vidék gazdag tradícióját, kulturális és mezőgazdasági örökségét ismerve talán nem meglepő, hogy a tervezők az képzelték, a napsütötte lankákat egyszerűen az épület tetejére helyezik.

A szőlők 38 sorban fognak majd nőni, egybefonódva a hosszanti tetőablakokkal, amelyek természetes fényt hoznak a nyilvános terekbe. Az építészek szerint a tőkéket majd egy helyi szőlész-borász fogja gondozásba venni, a termesztett bort pedig a tető alatt elhelyezkedő pincében készítik és érlelik.

Rafael Viñoly, az egyik legismertebb építész tavaly hunyt el. A néhai uruguayi építész előtt tisztelegve munkásságát az építésziroda viszi tovább.

Forrás: www.archdaily.com, kiemelt kép: Rafael Viñoly Architects