Kőkerítésbe zárva.

A ’világ legkisebb városát’ Horvátországban keressük: az Isztria közepén elhelyezkedő, dombtetőn fekvő Humot mintegy 20-30 ember lakja. A középkori hangulatú település alapítását homály fedi, de az első említés egy 1102-es dokumentumban olvasható. Akkoriban még Hum a Cholm nevet viselte.

Harangja és az őrtorony 1552-ben épült, a város védelmi rendszereként, az őrök családjai kezdtek beköltözni a házakba. Valójában sosem indult fejlődésnek a városka, mindig ugyanakkora maradt, ma is 2 utca és 3 házsor alkotja.

A mérete árulkodó: mindössze 100 méter hosszú és 30 méter. Valójában csak az nem világos, hogy miért lett Hum város, miközben a hasonló települések mindegyike falu vagy kisközség. Az viszont biztos, hogy ezzel a címmel, a világ legkisebb városaként nagy hírnevet szerzett magának és a turizmust is fellendítette az, hogy sokan felkeresik a tengerpart felé igyekezve Humot. Az idegenforgalom mellett a mezőgazdaság jelent még bevételforrást a helyieknek.

Valójában a településen nincs túl sok látnivaló, a középkori hangulatú, macskaköves utcákon történő sétáláson kívül. Humot egy kis kőkerítés veszi körbe, ami a várost anno a betörő bandáktól védte és úgy fest, hogy eközben attól is megóvta, hogy terjeszkedjen.

Forrás: www.odditycentral.com