Közösségi tudomány.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) célja, hogy a lakosságot is bevonja a madarak állományának felmérésébe. Az adatgyűjtő kampányok során már segíthettünk a madarak téli megszámlálásában, a gólyák feltérképezésében vagy a baglyok felmérésében.

Most a Fecskeles keretében kérik a lelkes madárbarátok segítségét.

A korábban Fecskefigyelő néven működő, 13 éves adatbázis a fecskék védelmének évében, 2010-ben indult, így ideje volt egy frissítésnek. A fecskék megfigyelése egyben azt is segíti, hogy hatékonyabban tudjuk védeni őket.

Hasonlóan a többi adatgyűjtő (Téli madárles, Gólyales, Tavaszi természetles) akcióhoz, a Fecskeles elérhető internetes böngészővel és a Turdus mobiltelefonos applikáción keresztül is, így aki részt vett a korábbi akciók bármelyikében, az ott használt bejelentkezési adatokkal tudja böngészni a közelében lévő fecskefészkek adatait, vagy új fészket/fészekadatot tud feltölteni. A megújult adatbázisban természetesen a korábbi fészkelőhelyek és számlálások adatai is elérhetőek, sok ezer fotót lehet böngészni. Az adatbázisok használatát megkönnyítendő, a használatot bemutató videós segédlettel is készült az MME.

A közösségi tudomány (citizen science) keretében tervben van még az autók által elütött, áramütés, ablaknak ütközés következtében vagy egyéb okból elpusztult állatok bejelentését lehetővé tevő applikáció kidolgozása is.

További információ: www.mme.hu