Élet a vízen.

A víz éltető közegünk: isszuk, használjuk a háztartásban, sportolunk, közlekedünk rajta – sőt vannak, akik az egész életüket a vízen töltik. Elsősorban  halászó népeknél jellemző a vízre építkezés, de olyan települések is léteznek, ahol a lakók azért kezdték a házaikat a vízre eszkábálni, mert nem jutottak szárazföldhöz.

8 elképesztő, úszó település következik!

Aberdeen úszófalu, Hong Kong

Felhőkarcolók és a világ egyik legnagyobb úszó étterme figyeli 600 tradicionális kínai ócska csónakot. Sokan egész életüket a hajón élik, mások csak halászáshoz használják a járművet.

Fotó: Joyfull/Shutterstock

Uros szigetek, Titicaca-tó, Peru

Az uros indiánok már az inka civilizáció előtt is Peruban éltek. A népcsoport napjainkban mesterséges szigetecskéken él, a Titicaca tó közepén. A szigetek maguk és a házak is ún. totota nádból készülnek. Ahhoz, hogy a sziget megmaradjon, 2-3 havonta szükséges pótolni az elszáradt, elrohadt a nádat.

Fotó: Pavel Spindler/Wikimedia Commons

Ganvie-tó, Nyugat-Afrika

Több száz éve élnek a tavon emberek, napjainkban mintegy 20 000 lakos, a Benin melletti településen (ezzel a világ egyik legnagyobb vízen élő csoportját képezve). Az elsőként itt tanyát verő emberek a rabszolgakereskedők ellen menekültek a vízre. Az őket üldöző harcosok ugyanis úgy vélték, hogy szerencsétlenséget jelent, ha a víz fölött kergetik az ellenséget.

Fotó: David Stanley/flickr

Ha Long Bay, Vietnam

Toronymagas mészkőtömbök és festői tájkép: Ha Long Bay ismert turistacélpont, nem véletlenül. Az öbölben az ócska csónakok mellett a luxusjachtokat is megtaláljuk, emellett 3 úszó település is várja a látogatókat, amelyen mintegy 1700 ember él hajólakásban.

Fotó: Andrea Schaffer/flickr

Makoko, Lagosz, Nigéria

Egy szegény negyed, mindenféle közmű nélkül: ez Lagos elmaradt negyede, Makoko. A terület 6 részből áll, ezek közül 4 a vízen úszik.  Különféle jótékonysági szervezetek segítenek iskolát és úszó orvosi rendelőt fenntartani a zsúfolt településeken.

Fotó: Heinrich-Böll-Stiftung/flickr

Tonlé Sap, Kambodzsa

Tonlé Sap Délkelet-Ázsia legnagyobb édesvízi tava. A vízen úszó falvak többségében vietnámiak élnek, akik nem kaptak kambodzsai állampolgárságot, emiatt nem tudtak földet vásárolni.

Fotó: Linda Polik/flickr

Ko Panyi, Thaiföld

Ko Panyi egy kis halászfalu, kb. 1500 lakossal. Ez a település is úgy született, hogy a bevándorlók nem juthattak földterülethez – ezért a vízre kezdtek építkezni.

Fotó: Telgaa/Wikimedia Commons

Loktak-tó, India

A Loktak-tavon található házikók közül több úgy tűnik, mintha szárazföldön lenne, de valójában úsznak. A tóban hatalmas vegetáció tenyészik, a phumdinak nevezett zöld növénytömeg akár 15 km2-t is befedhet. Még az általános iskola is a phumdi tetejére épült.

Fotó: Sharada Prasad/Wikimedia Commons

Forrás: www.mnn.com